Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani biskupa Ivana Antunovića

Subotica (IKA)

U petak, 18. siječnja, u Pastoralnom centru Augustiniaum u Subotici održan je i XXVII. Razgovor u okviru obilježavanja Dana biskupa Ivana Antunovića. Katoličko društvo ,,Ivan Antunović“ početkom svake godine priređuje Dane biskupa Ivana Antunovića kojima se obilježava obljetnica smrti biskupa Antunovića, 13. siječnja 1888.

Tema Razgovora bila je Pedeset godina Subotičke biskupije – uređenje današnje crkvene hijerarhije u Bačkoj (1918.- 1968.) Predavanje je održao đakon Subotičke biskupije Dražen Skenderović. U uvodnome dijelu predavanja vlč. Skenderović govorio je o kraju Prvoga svjetskog rata koji je razdijelio drevnu Kalačko-bačku nadbiskupiju. Nakon ispunjenja brojnih kriterija, Subotička biskupija je utemeljena u buli Praeclarissima Pauli koja je datirana na dan 25. siječnja 1968. godine. Time je okončan proces obnove i ustroja crkvene hijerarhije na prostoru Bačke koji je nalazio u jugoslavenskom dijelu Bačke. Ovom bulom je na novom ustroju obnovljena nekadašnja samostalna Bačka nadbiskupija.

Svečana misa za pokojnog biskupa Ivana Antunovića slavljena je u nedjelju, 13. siječnja u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici. Misu je predvodio Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović. U svojoj propovijedi vlč. Ivica Ivanković Radak kazao je kako su svi kršćani pozvani osvijestiti veličinu kršćanskog poziva koji su primili sakramentom krštenja. Kršćanin je sakramentom krštenja, kazao je, primio i poslanje i zadaću svjedočiti i naviještati Krista u konkretnom vremenu i prostoru.

Svjestan takve vrste odgovornosti i poziva, biskup Antunović je u svoje doba djelovao i radio stvari, koje za vrijeme njegova života nisu dale velike i vidljive rezultate. Danas njegovo djelovanje nazivamo vizionarskim, dalekovidnim…

 

Ključne riječi:
Biskup Ivan Antunović Subotica