Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani kruha i zahvale za plodove zemlje u Dječjem vrtiću sv. Marije Magdalene u Selima

Sela (IKA)

U Dječjem vrtiću svete Marije Magdalene u Selima kod Siska mjesec rujan i listopad obogatili su raznovrsnim aktivnostima, a u srijedu 27. listopada sve te aktivnosti okrunjene su proslavom Dana zahvalnosti za kruh i plodove zemlje, priopćili su u srijedu 27. listopada iz Sisačke biskupije.

No prije svega stvarali su sigurno i ugodno ozračje za prilagodbu nove djece te su se sva djeca uspješno prilagodila novome okruženju i novim uvjetima života koje im vrtić pruža. Ova dva mjeseca donijela su i brojne poticaje povezane s promjenama u prirodi. Ti poticaji iz prirode i okruženja snažno pobuđuju zanimanje djece te su kroz razne aktivnosti i sadržaje nastojali stvoriti materijalno i socijalno okruženje koje pomaže razvoju djeteta i njegovim potrebama za istraživanjem i igrom. Sve te aktivnosti protkane su doživljajem bogatstva i različitosti plodova koje nam donosi jesen i važnosti čovjeka da cijeni i sačuva to bogatstvo.

Djeci su na njima prihvatljiv i zanimljiv način približeni običaji vezani uz kruh i plodove zemlje kao i druge Božje darove. Osobito je lijepo bilo kako su se djeca kroz sklop aktivnosti  „Od zrna do kruha“ upoznavala s nastajanjem pekarskih proizvoda i sve to doživjela.

U  Sisačkoj biskupiji nova pastoralna godina posvećena je Božjoj riječi i zbog toga je u vrtiću formiran „Biblijski kutić“ u kojem su sve ove doživljaje vezane uz razna stvorenja i poticaje iz prirode usmjeravali prema odnosu sa Stvoriteljem.  Cilj je bio probuditi kod djece zahvalnost prema Bogu Stvoritelju upućujući ih na važnost kruha kao onoga koji hrani život i potrebe međusobne solidarnosti s onima koji ga nemaju. Zahvalnost je nešto najljepše što čovjek ima i ona se vježba od najranijih dana. Izražavanje zahvalnosti kod djece pobuđivali su istraživačkim, umjetničkim, životno-praktičnim, radnim, glazbenim, likovnim, scenskim i vjerskim sadržajima i igrama.

Uz pjesmu, molitvu i recitacije proslavom Dana zahvalnosti za kruh i plodove zemlje djeca su zahvalila Bogu na svemu što je darovano. Domaći župnik preč. Dragutin Papić jednostavnim i toplim riječima potaknuo je sve okupljene na molitvu i zahvalu dragome Bogu te je blagoslovio proizvode i plodove zemlje. Nakon zahvale i blagoslova nastavljeno je radosno druženje i blagovanje, izvijestili su u srijedu 27. listopada iz Sisačke biskupije.