Budi dio naše mreže
Izbornik

Darivanje župnika mons. Mile Pecića

Blagaj (IKA)

Župa Duha Svetoga u Blagaju kod Slunja mala je župa sa stotinjak župljana, vrlo složna i vezana za Crkvu i župnika mons. Milu Pecića.

Čuvši da mons. Pecić tijekom kolovoza odlazi u mirovinu, nakon mise na 19. nedjelju kroz godinu župljani su ga iznenadili posebnom pažnjom i darivali ga ručnim satom.

Župnik Pecić istaknuo je: „Župa Blagaj spada u brojčano male zajednice ali je pravi biser u našim župnim zajednicama. Ima 22 obitelji koje obitavaju na prostoru župe ali su mnogi otišli daleko a ostali su emocionalno vezani s Blagajem. Neki su izgradili vikendice i u njima provode dane odmora duše i tijela. Župna crkva je spaljena 1942. i obnovljena nakon 1945. Opet je spaljena i razorena 1991. i opet obnovljena. Danas tu lijepu obnovljenu crkvu resi jedinstveni križni put: vodeći hrvatski umjetnici izradili su po jednu postaju križnog puta u raznim tehnikama. Nedjeljna misa je posebna radost u ovoj crkvi. Ovdje se okupljaju ne samo oni koji ovdje žive nego i oni koji su na razne načine vezani s Blagajem. Radost je slaviti misu u ovoj crkvi i s ovim narodom.“

Dar je mons. Peciću uručila župljanka Snježana Modrušan i tom mu prilikom zahvalila za dugogodišnji rad u župi. Nakon mise nastavljeno je druženje uz slatkiše i piće a mnogi su se počastili  s pomiješanim osjećajima. Ponos što su zajedno prošli teška vremena, a tuga zbog rastanka. Mons. Pecić najavio je da oproštajnu misu slavi u Blagaju 28. kolovoza u 14 sati, u Slunju u 11 sati i već u ponedjeljak 29. kolovoza napušta župu.