Budi dio naše mreže
Izbornik

„Daruj“ - nova knjiga Marijinih obroka

Zagreb (IKA)

Knjiga „Daruj“ novo je djelo Magnusa MacFarlane-Barrowa, osnivača Marijinih obroka, humanitarne organizacije koja u Hrvatskoj djeluje više od deset godina, a u školama diljem svijeta hrani 1.838.859 gladne djece.

MacFarlane-Barrow u knjizi svjedoči kako su Marijini obroci promijenili ne samo njegov, nego i živote brojnih mališana te na više od 200 stranica iznosi primjere dobrotvorne ljubavi kojima je svjedočio u raznim dijelovima svijeta pa tako i u Hrvatskoj. On sam iz dana u dan pokazuje kako je malim, ali brojnim djelima ljubavi moguće stvoriti nadu sljedećoj generaciji i tako opravdava zašto ga je CNN uvrstio u svojih 10 junaka godine, a magazin Time među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

U maloj baraki u Dalmallyu taj je Škot započeo svoje humanitarno djelovanje prikupljajući donacije za ratom pogođenu Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. Ono što je trebala biti jednokratna akcija pretvorilo se u godine pomaganja najpotrebnijima. Godine 2002. na njega je velik dojam ostavio razgovor s dječakom Edwardom u Malaviju. Edward mu je povjerio svoje snove, a to je da jednoga dana ima dovoljno hrane za jesti te da može ići u školu. Već nakon par mjeseci prvi su obroci bili posluživani djeci koja su do tada već navikla gladna dolaziti u školu i slušati nastavu. Od tada Magnusova udruga nosi ime Marijini obroci te ima cilj pružiti djeci obrok na mjestu obrazovanja.

Vizijom organizacije Mary’s Meals da svako dijete prima dnevni obrok na svom mjestu obrazovanja djeci se ne spašava samo život, već ih se potiče da uče te dugoročno sebi, svojoj obitelji i zajednici osiguraju bolji život. Prosječno 132 kune dovoljno je da se jedno dijete nahrani u školi tijekom cijele školske godine. Marijini obroci Hrvatska, zahvaljujući dobroti svojih donatora i podupiratelja, brinu za 18 školskih kuhinja, a od svake donirane kune barem 93 lipe dođe do krajnjeg cilja – djeteta.