Budi dio naše mreže
Izbornik

Ddr. Mužić: Što će nam nove crkve ako u njima neće biti vjernika

Zagreb (IKA)

S jedne strane rođenje 8-milijarditog stanovnika, bolje rečeno stanovnice planeta Zemlje, a s druge strane početak došašća bili su neposredni povod Glasu Koncila za razgovor sa splitskim teologom i moralistom, svećenikom ddr. Josipom Mužićem.

Govoreći o Hrvatskoj, ističe niz nepravdi koje su dovele do „patološkoga stanja“ zbog kojega mladi iseljavaju iz zemlje. Odgovorna je za to politika, ljudi koji oblikuju gospodarstvo, ali ne samo oni. „ A odgovorni su i oni koji vode Crkvu jer čine grijeh propusta i ne reagiraju na neke procese koje treba, ako ih se i ne može zaustaviti, barem prokazati i imenovati kako bi se ljudima pomoglo da se tim procesima odupru. Nalazimo se usred procesa destrukcije i bojim se da nikada nismo bili u goroj situaciji. Što će nam nove crkve ako u njima neće biti vjernika? (…) To su bolne i otvorene rane u našem narodu i u našoj Crkvi, a mi se pravimo da je sve normalno“, kaže ddr. Mužić.

„Prva zapovijed iz Knjige Postanka, koju Bog nikada nije opozvao, glasi: ‘Plodite se i množite i zemlju napučite!’ (…) Godine 2018. u novinama je izišao podatak da se na nešto više od 7,5 milijarda stanovnika, koliko ih je tada bilo, proizvelo hrane za 20 milijarda ljudi. (…) Prema tome, nije problem u onome što nam se danas nameće kao nepobitna istina, da nas ima previše pa se u ime toga izvršava pritisak na obitelji da ne rađaju djecu, nego je problem sasvim obrnut: imamo dovoljno hrane da možemo prehraniti barem četiri puta više stanovništva. (…) Nažalost, rast stanovništva rabi se u protuljudskoj propagandi, u promicanju kulture smrti“, kaže sugovornik, koji granu ekologije koja rast ljudske obitelji proglašava neprijateljem planeta Zemlje i života na njemu vidi kao vrlo opasnu i izrazito totalitarnu ideologiju, protukršćansku i protivnu Bogu.

Nada nije u uvijek iznova izdanim obećanjima ideologija. „Otajstvo Božića pokazuje da Bog ima svoje putove i da ga ni jedna ljudska sila ne može zaustaviti. Da Bog neprestano ne djeluje i ne intervenira, i mi i svijet odavno bismo propali.“ Stoga „strah i tjeskoba nemaju zadnju riječ. Vjera u Boga i nada koja je na njemu zasnovana omogućuje nam uza sve protivštine radosno koračati kroz ovaj život“, kaže teolog ddr. Mužić.