Budi dio naše mreže
Izbornik

Dekan KBF-a dr. Cifrak: Društvene, kulturno-ekonomske, političke i vjerske promjene pozivaju nas na nešto novo

Zagreb (IKA)

Pozdravni govor dekanata Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. fra Marija Cifraka na Danu fakulteta 11. ožujka 2019. godine u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

Sestre i braćo,

slavimo 350 godina postojanja Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (i) Sveučilišta u Zagrebu.

Stoga upućujem srdačnu dobrodošlicu biskupu Miji Gorskom, izaslaniku kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita i Velikoga kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svim nazočnim profesorima i djelatnicima KBF-a, no napose vama drage diplomantice i diplomanti koji ovim činom završavate svoj studij na našem Fakultetu, Vašim roditeljima, rodbini i prijateljima i svim uzvanicima na ovu promociju.

Društvene, kulturno-ekonomske, političke i vjerske promjene pozivaju nas na nešto novo: živjeti na obnovljeni način naše zajedničko iskustvo vjere i navještaja, putem evangelizacije koja je “nova u svom žaru, metodama i izrazima” (Ivan Pavao II., Govor na XIX. skupštini CELAM-a, Port-au-Prince, 9. ožujka 1983., br. 3), kao što je rekao Ivan Pavao II. Papa Benedikt XVI. je pak podsjetio da je ona upravljena “u prvom redu onima koji su se, iako kršteni, udaljili od Crkve i žive kao da nisu kršćani […], da bi se tim osobama pomoglo ponovno susresti Gospodina, koji jedini ispunjava naš život dubokim smislom i mirom; i da bi se potpomoglo ponovno otkrivanje vjere, izvora milosti koji donosi radost i nadu u živote ljudi, obitelji i društva” (Benedikt XVI., Homilija na euharistijskom slavlju prigodom svečanog otvorenja XIII. opće redovne Biskupske sinode, Rim, 7. listopada 2012.).

Gledamo sa zahvalnošću na prošlost, ali također na sadašnjost, u kojoj je evanđelje stvorilo u Europi svijesti i iskustva vjere – često bogata svetošću – koja su bila jedinstvena i presudna za evangelizaciju čitavog svijeta: bogatstvo teološke misli, raznolikost karizmatskih izraza, razni oblici karitativne službe prema siromasima, duboka kontemplativna iskustva, stvaranje humanističke kulture koja je pridonijela definiranju dostojanstva osobe i izgrađivanju općeg dobra.

Dragi studenti, osobito diplomanti, ne dajte da vas sadašnje teškoće uzdrmaju, promatrajte ih, naprotiv, kao izazov kojeg treba svladati i priliku za radosniji i življi navještaj Krista i njegova Evanđelja života. Ostanite povezani sa svojim KBF-om, postanite i članovi Društva bivših studenata KBF-a. Živjeli!