Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proslavljen je 11. ožujka u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta svečanom promocijom 80-ak diplomanata Fakulteta i svečanom sjednicom.

„Želim da u ovom našem svijetu budete istinski svjedoci Isusa Krista i Njegova evanđelja jer tako ćete najbolje ostvariti Njegovu želju, a ta je da svi Njegovi, u bilo kojem vremenu i na bilo kojem mjestu budu svjetlo svijeta i sol zemlje”, istaknuo je dekan prof. dr. Josip Šimunović na svečanoj promociji diplomanata koja je održana u tri skupine, uz pridržavanje preporučenih protuepidemijskih mjera.

Naglašavajući da za njih sada počinje cjeloživotno obrazovanje, pozvao ih je da ne budu tama u životu drugima, nego sunčana zraka. „Svjetlo nam je potrebno da bismo živjeli. Osoba koja svijetli, koja grije svojom osobnošću rado je viđena i željena među ljudima. Takve ste osobe pozvane biti, drage promoventice i dragi promoventi, drage diplomantice i dragi diplomanti!”, rekao je dekan Šimunović. Potaknuo je diplomante da budu svjedoci, odnosno da svakodnevno budu vjeropronositelji u jakosti i eklezijalnosti, dragovoljno, optimalno i kreativno.

Također je naglasio da nitko ne zna što donosi budućnost, ali ono što je poznato je da u njoj nitko neće biti sam. „Znamo da i u njoj nećemo biti sami. Naš nebeski Učitelj bit će s nama. Potrebno je samo to vjerovati. Ostanite uvijek uz Isusovo srce i srce brata i sestre pored sebe. Tako ćete uvijek biti blagoslovljeni, ali i biti blagoslov prelijepoj hrvatskoj zemlji koju nam je dobri Bog darovao u svojoj dobroti”, rekao je prof. dr. sc. Šimunović.

Nakon dekanovog govora diplomanti su prisegnuli Fakultetu da će upotrijebiti sve svoje snage u radu za dobrobit svoga naroda i procvat domovine, za produbljenje i proživljavanje kršćanske vjere u narodu i za dobrobit Katoličke Crkve, da će uvijek poštivati Fakultet i Sveučilište u Zagrebu te ostati vjerni načelima koja Fakultet promiče, kao i da će uložiti sve svoje sile da stečeno znanje i dalje razvijaju kako bi mogli što više pridonijeti napretku i boljem i ljepšem životu svih ljudi, osobito napretku duha i etičnosti, te naposljetku da će biti svjesni i dobri odgojitelji, čuvari duhovnih i kulturnih vrednota i promicatelji znanstvenog teološkog rada.

U aktualnoj akademskoj godini Katolički bogoslovni fakultet sa svojim područnim studijem, Teologijom u Rijeci, u integriranim, preddiplomskim i diplomskim studijima te stručnom studiju ima ukupno upisano 359 studenata, od toga 233 muškaraca i 126 žena.

Od sveukupnog broja upisanih je 205 laika i laikinja te 154 svećeničkih i redovničkih kandidata. Do današnje proslave Dana fakulteta, studij je završilo 82 studenata i studentica.

U okviru svečanosti dodijeljene su nagrade i priznanja studentima i profesorima. Priznanje velikog kancelara KBF-a kardinala Josipa Bozanića primila je diplomantica diplomskog studija Teološko-religijske znanosti Mirjana Pontar. Priznanjem dekana za najbolji studentski znanstveni rad u protekloj akademskoj godini nagrađeni su diplomant Filozofsko-teološkog studija Antonio Kovačić za diplomski rad pod nazivom „Prijateljstvo – otajstvo Kristova sebedarja“ i diplomant Filozofsko-teološkog studija Marin Mlađenović za diplomski rad pod nazivom „Kako očovječiti čovjeka? Mogućnosti kršćanske antropologije u znanstveno-tehničkoj kulturi“. Dodijeljena su i priznanja dekana studentima koji su ostvarili najbolji uspjeh u studiju, a nagrada dekana dodijeljena je studentu Vedranu Jakiću koji je dobitnik Rektorove nagrade u akademskoj godini 2020./2021. za rad „Ispovijesti Aurelija Augustina kao paradigma fenomena svjedočanstva“, te mu je uručena i plaketa Sveučilišta i plaketa Fakulteta.

Odlukom Dekana i Dekanskog kolegija dodijeljene su i povelje, nagrade i priznanja za ostvarena posebna postignuća profesora te suradnika Fakulteta. Prof. mag. art. mo. Miroslavu Martinjaku i prof. dr. Petru Bašiću dodijeljena je povelja zahvalnosti prigodom odlaska u mirovinu. Nagradu Dekana za uspješnu i kvalitetnu nacionalnu i međunarodnu promociju djelatnosti Hrvatskoga mariološkog instituta KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, a prilikom imenovanja redovitim odnosno dopisnim članovima Papinske međunarodne marijanske akademije, primio je prof. dr. Ivan Karlić, izv. prof. dr. Nedjeljka s. Valerija Kovač, doc. dr. Andrea Filić i doc. dr. Daniel Patafta.

Priznanje dekana, kao izraz zahvalnosti za posebnu suradnju s Fakultetom, uručeno je prof. dr. Đuri Zalaru i prof. dr. Nikoli Hohnjecu, rektoru i zamjeniku rektora crkve sv. Martina, za nesebičnu podršku i suradnju u ostvarivanju akademskih i pastoralnih događanja i programa Fakulteta, Anki s. Margareti Babić za njezin dugogodišnji požrtvovni i predani rad na mjestu tajnice fakulteta, prigodom 75. rođendana te svećeniku Zagrebačke nadbiskupije preč. Ivici Budinšćaku, za stručnu organizaciju i kvalitetnu suradnju na projektu obnove za privremeno preseljenje zgrade Fakulteta.