Budi dio naše mreže
Izbornik

Dekanatski susret ministranata Velikogoričko-odranskog dekanata

Velika Gorica (IKA)

Po geslom „Isus ga pogleda i zavoli…“ (usp. Mk 10,21) održan je u subotu, 24. veljače ove godine, u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, dekanatski susret ministranata Velikogoričko-odranskog dekanata.

Na susretu su sudjelovali ministranti župa Donja Lomnica, Šćitarjevo, Velika Gorica – Bl. Alojzije Stepinac, Navještenje BDM i sv. Petar i Pavao, Velika Mlaka i Vukovina.

Susret je započeo u pastoralnom centru župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a od prošle pastoralne godine obnaša i službu ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako da je susret bio obilježen i upoznavanjem ministranata sa misijskom djelatnošću te njihovim mogućim angažmanom u misijskom pastoralu unutar svojih župnih zajednica. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz voditelja bila su i nekolicina mladih animatora iz župe domaćina.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali već spomenuti animatori. Na susretu je sudjelovalo 108 ministranata: 4 predškolca, 91 osnovnoškolac, 9 ministranata srednjoškolaca i 4 studenta iz 11 župa Velikogoričko-odranskog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedila je prigodno predstavljanje Međubiskupijskog sjemeništa od strane vlč. Pavlakovića te kateheza o duhovnom pozivu koju je vodio đakon vlč. Filip Pranjić.

Potom se druženje nastavilo kroz igre i ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine. Dječaci sedmog i osmog razreda, njih desetorica, imali su i kratki susret s vlč. Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih „Vikenda u sjemeništu“ nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini. Također, 31 ministrantica pohodila je redovničku zajednicu sestara Kraljice Svijeta čija se redovnička kuća nalazi tik uz pastoralni centar župe domaćina upoznavši tako rad i karizmu ovih sestara koje pastoralno djeluju u župi domaćina.

Po završetku prvog dijela susreta uslijedila je priprema za sakrament ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili prisutni svećenici iz dekanata trajala je molitva Misijske krunice koju su animirali predstavnici ministranata potpomognuti animatorima.

Vrhunac susreta bila je sveta misa u župnoj crkvi Navještenja BDM. Predvoditelj misnog slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s domaćim župnikom i dekanom preč. Norbertom Ivanom Koprivcem. Đakonsku službu za vrijeme misnog slavlja vršili su vlč. Filip Pranjić i trajni đakon Đuro Matić, a liturgijsko pjevanje predvodili su animatori župe domaćina potpomognuti skladnim glasovima okupljenih ministranata.

Na koncu misnog slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim svećenicima i ministrantima, molitvu za uspjeh Susreta Hrvatske katoličke mladeži koji će se održati početkom mjeseca svibnja u Gospiću. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom sudionika.

Po završetku svete mise uslijedio je ručak u organizaciji župe domaćina te podjela misijskih nagrada svim sudionicima koje su za tu prigodu pribavljene u suradnji s Nacionalnim uredom Papinskih misijskih djela u RH.