Budi dio naše mreže
Izbornik

Dekret o upisu liturgijskih slavlja sv. Grgura iz Nareka, sv. Ivana iz Avile i sv. Hildegarde iz Bingena u Opći rimski kalendar

Vatikan (IKA)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila je 25. siječnja 2021. godine dekret o upisu liturgijskih slavlja sv. Grgura iz Nareka, opata i naučitelja Crkve, sv. Ivana iz Avile, prezbitera i naučitelja Crkve, i sv. Hildegarde iz Bingena, djevice i naučiteljice Crkve u Opći rimski kalendar čiji prijevod donosi u cijelosti.

KONGREGACIJA ZA BOGOŠTOVLJE I DISCIPLINU SAKRAMENATA

Prot. N. 40/21

DEKRET
o upisu liturgijskih slavlja
svetog Grgura iz Nareka, opata i naučitelja Crkve,
svetog Ivana iz Avile, prezbitera i naučitelja Crkve
i svete Hildegarda iz Bingena, djevica i naučiteljice Crkve,
u Opći rimski kalendar

Svetost se sjedinjuje sa iskustvenom spoznajom otajstva Isusa Krista i ono je neraskidivo povezano s otajstvom Crkve.

Ovo sjedinjenje između svetosti i razumijevanja božanskih i istodobno ljudskih stvarnosti na poseban se način očituje kod osoba koje su proglašene „naučiteljima Crkve“. Doista, mudrost koja karakterizira ove muškarce i žene ne pripada samo njima, jer su postajući učenicima božanske Mudrosti postali učitelji mudrosti za cijelu Crkvu. Na taj su način sveci i svetice „naučitelji“ upisani u Opći rimski kalendar.

Stoga, uzimajući u obzir da su nedavno određeni sveci od velike važnosti za Zapad i Istok proglašeni naučiteljima Crkve, Vrhovni svećenik Franjo odredio je da se u Opći rimski kalendar kao neobavezni spomendani upišu:

Sveti Grgur iz Nareka, opat i naučitelj Crkve, 27. veljače, Ivan iz Avile, prezbiter i naučitelj Crkve, 10. svibnja, Sveta Hildegarda iz Bingena, djevica i naučiteljica Crkve, 17. rujna.

Ti novi spomendani moraju biti upisani u sve kalendare i liturgijske knjige za misna slavlja i slavlja liturgije časova; priloženi liturgijski tekstovi moraju se prevesti, odobriti i nakon potvrde ovog Dikasterija na biskupskim konferencijama je da ih i objave.

Unatoč svemu što je suprotno.

Iz sjedišta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata,
25. siječnja 2021., blagdan Obraćenja svetog Pavla, apostola.

Robert Kard. Sarah
prefekt

✠Arthur Roche
nadbiskup tajnik