Budi dio naše mreže
Izbornik

Deveta postaja molitvenog hoda ususret Stadlerovoj obljetnici

Slavonski Brod (IKA)

Deveta postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici rođenja i krštenja sl. Božjega Josipa Stadlera, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u subotu 24. rujna u Župi Bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu.

Misno slavlje predvodio je župnik Mato Matasović. Na misi kao i na molitvi krunice, koja joj je prethodila, uz domaće župljane sudjelovale su Stadlerove duhovne kćeri  Služavke Maloga Isusa, koje djeluju u samostanu u Brodskom Vinogorju.

Župnik Matasović naglasio je kako je Stadler bio veliki molitelj i štovatelj Srca Isusova iz kojega je crpio snagu te je mogao činiti sva velika djela, koja je u onim teškim vremenima u Bosni Gospodin po njem u činio. Zaključio je kako su ona danas vidljiva po njegovim duhovnim kćerima Služavkama Maloga Isusa koje su svojim djelovanjem u Crkvi i u svijetu nastavile njegovu karizmu pomažući najsiromašnijima i  potrebitijima napose u Domovinskom ratu, kada su i same mnogo pretrpjele.

Predstavljajući život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja svoje Družbe služavki  Maloga Isusa s. M. Kristina Adžamić podsjetila je kako je za Stadlera, kojega su  zvali „Otac siromaha“ u Sarajevu 20. lipnja 2002. pokrenut postupak da se proglasi blaženim i svetim.

„S tom nakanom mi smo danas s vama u molitvi, da slugu Božjega nadbiskupa Stadlera možemo častiti kao blaženika, poput vašeg zaštitnika župe blaženog Alojzija Stepinca. Na nama je da molitvenim pouzdanjem damo doprinos u tome procesu. U sarajevskoj katedrali, oko Stadlerova groba, mogu se vidjeti ploče sa zahvalama na uslišanju. Njihov se broj svake godine povećava. Današnjim misnim slavljem i molitvom za njegovo proglašenje blaženim i svetim osvježavamo spomen na tog duhovnog velikana sveta života, koji je od ranog djetinjstva bio iskreno pobožan i rado je molio. S velikom ljubavlju obavljao je ministrantsku službu i svakodnevno, kao dječak, odlazio na misno slavlje, što je i kasnije nastavio.

Samostani sestara SMI su mjesta svakodnevne molitve za njegovo proglašenje blaženim. Uime sestara mogu reći da od srca želimo i od Boga molimo njegovo proglašenje blaženim. Ove godine, s molitvom za njegovo proglašenje blaženim izašle smo među puk našeg Slavonskobrodskoga dekanata te svakog  24. u mjesecu sa svećenicima i pukom slavimo misu i molimo za njegovo proglašenje blaženim. Uz sestre SMI koje mole za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera tu su i Prijatelji Maloga Isusa, vanjski suradnici Družbe SMI, koji svojom molitvom i apostolskim djelovanjem sudjeluju u karizmi Družbe  i širenju glasa o svetosti života sluge Božjega nadbiskupa Stadlera. Njegov život za nas sestre SMI i Prijatelje Maloga Isusa jest poticaj na nasljedovanje u pobožnosti prema Djetetu Isusovu, Presvetom Srcu Isusovu, BDM, sv. Josipu, sv. Ani i svetom arkanđelu Rafaelu. U njegovu djelovanju otkrivamo poticaj da u svakom čovjeku, posebno u malenom, siromašnom i onom kojem je potrebna pomoć, pozorno gledamo brata i sestru u Isusu Kristu.

U nauku sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera mi, sestre SMI i PMI-a, nalazimo pouzdan oslonac za vjerski život. U njegovu zagovoru  nalazimo čvrstu zaštitu i sigurnu okrjepu u životnim potrebama“, rekla je uz ostalo s. Kristina.

Vjernici su dobili sličice s kratkim Stadlerovim životopisom i molitvom koju su na kraju mise zajedno molili za njegovo proglašenje blaženim.  S. Kristina pozvala ih je da im se pridruže i molitvom prate, na idućoj molitvenoj postaji, koja će biti 24. listopada u Župi sv. Antuna u Podvinju. Vjernike je također pozvala da s njima zajedno hodočaste u subotu 1. listopada na susret Prijatelja Maloga Isusa koji će se održavati u Štitaru.