Budi dio naše mreže
Izbornik

Jedanaesta molitvena postaja ususret 180. obljetnici rođenja nadbiskupa Stadlera

Slavonski Brod (IKA)

Jedanaesta postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u četvrtak 24. studenog u Župi Krista Kralja u Brodskom Varošu u Slavonskom Brodu.

Večernje misno slavlja predvodio je domaći župnik Božidar Nađ. Naglasivši na početku mise kako je za Stadlera jedan prijatelj rekao da je njegova pobožnost i revnost zahvatila i njegov život, pozvao je vjernike da promisle koliko su oni svojim konkretnim životom poticaj i primjer drugima.

Predstavljajući na kraju mise život i djelo utemeljitelja svoje Družbe Služavki Maloga Isusa sluge Božjega Josipa Stadlera s. M. Kristina Adžamić podsjetila je da je Stadler rođen u Slavonskom Brodu 1843. godine u skromnoj obrtničkoj obitelji Đure i Marije, rođene Balošić i nastavila: „U jedanaestoj godini ostao je bez oca i majke te je za nj skrb preuzela dobra obitelj Oršić. Njegova braća i sestre podijeljeni su među brodske građane dobra srca. Kako u tome trenutku, maloga Josipa nije bilo među djecom, možemo reći da se Bog pobrinuo za njega. Nakon školovanja u rodnom gradu, nastavlja daljnje školovanje u Požegi, Zagrebu i Rimu, gdje je postigao doktorat iz filozofije i teologije, te zaređen za svećenika 1868. godine u Rimu. Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. prvim vrhbosanskim nadbiskupom u Sarajevu, kamo je stigao 15. siječnja 1882. godine. Kao nadbiskup djelovao je na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i nacionalnom polju. S nazivom ‘Otac siromaha’ umro je u Sarajevu u 75. godini života na blagdan Bezgrešnog začeća, 8. prosinca 1918. Pokopan je u sarajevskoj katedrali. Na njegovu grobu molio je papa Ivan Pavao II. 12. travnja 1997. prigodom posjeta Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je 20. lipnja 2002. pokrenut postupak da se proglasi blaženim i svetim“.

Govoreći o njegovom svećeničkom životu istaknula je kako je kao pastir vrhbosanske  Crkve odano i vjerno služio Bogu naviještajući radosnu vijest spasenja. „U svakom čovjeku, posebno u malenima, siromašnima i onima kojima je potrebna pomoć, pozorno je gledao brata i sestru u Isusu Kristu. Za života puno je pomagao ljudima, na svaku potrebu se odazivao. Iz njegove ljubavi prema utjelovljenom Bogu rodila se 24. listopada 1890. godine u Sarajevu Družba sestara Služavki Maloga Isusa. Temeljito je poznavao Sveto pismo i svim ga srcem volio. Kao bogoslov u zavodu Germanicum, svaki dan, jedan sat je provodio u čitanju i razmatranju Svetog pisma. Za njega možemo reći da je bio čovjek Božje Riječi. Godine 1895. prihvatio se prijevoda Svetog pisma Novog zavjeta i Djela apostolskih na hrvatski jezik s opsežnim tumačenjima. U uputama prijevoda preporučuje svakodnevno čitanje Svetog Evanđelja. Hvali obitelji koje njeguju čitanje Svetog Evanđelja u obiteljskom krugu te o pročitanom razmišljaju. Ovaj Stadlerov prijedlog i preporuka i danas su aktualni i potrebni. Da pomogne svećenicima u naviještanju Riječi Božje, priredio je i izdao priručnu homiletsku knjigu ‘Kako valja naviještati riječ Božju propovijeđu i katekizmom’. Stadler neumorno živi i propovijeda da je Riječ Božja ‘upućena meni, danas’  za moje spasenje i posvećenje. Sebi i drugima dozivao je u pamet da treba čitati, slušati i razmatrati Riječ Božju te svoj život preispitivati i shvaćati u svjetlu Božje Riječi. Stadler je Božji čovjek koji je po uzoru na svoga Učitelja prošao zemljom čineći dobro. Riječ Božja nadahnjivala je i prožimala cijelo njegovo biće, sav njegov život i rad“, zaključila je s. Kristina.

Dodala je kako u svim svojim samostanima Služavke Maloga Isusa i njihovi pridruženi članovi Prijatelji Maloga Isusa mole za njegovo proglašenje blaženim te kako i tim molitvenim hodom svakoga 24. u mjesecu u nekoj od slavonskobrodskih župa slave misu i mole na istu nakanu. Stoga su sestre i toga puta svim vjernicima podijeli sličice sa životopisom i molitvom za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera koju su na kraju zajedno molili. S. Kristina pozvala ih je da im se pridruže i molitvom prate, na idućoj molitvenoj postaji, koja će biti 8. prosinca u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju, kao i na slavlju 180. obljetnice spomena rođenja i krštenja u crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Nakon mise župnik Nađ predvodio je euharistijsko klanjanje pred Presvetim.

Prije mise Služavke Maloga Isusa predvodile su otajstva svjetla krunice, a molili su vjernici te večeri Krista Kralja da uništi žarišta i zaustavi rat u svijetu i dade mir svim narodima.

Zahvalu župniku i vjernicima uputila je na kraju mise s. Pavka Dujmović, poglavarica u samostanu sestara u Brodskom Vinogorju.