Budi dio naše mreže
Izbornik

Devetnica Djetetu Isusu u Brodskom Vinogorju

Brodsko Vinogorje (IKA)

Devetnica Djetetu Isusu, kojom Služavke Maloga Isusa nastavljaju molitvu za proglašenje blaženim i svetim svoga utemeljitelja sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa u godini jubileja njegove 180. obljetnice rođenja i krštenja, nastavljena je i u lipnju u Brodskom Vinogorju.

Misno slavlje 25. lipnja u kapelici Djeteta Isusa u Stadlerovoj spomen-kući u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu predvodio je vlč. Mato Matasović, župnik brodske Župe bl. Alojzija Stepinca, a hodočastili su njegovi župljani.

Po dolasku u Bosnu nadbiskup Josip Stadler osnovao je Družbu Služavki Maloga Isusa s namjerom da se brinu za najsiromašnije. Upravo su one bile, a i danas su one koje u Isusovom milosrdnom srcu prepoznaju svoje poslanje i služenje. Po nalogu svoga osnivača koji ih je poučavaju da prema sebi imaju srce sudačko, prema bližnjemu srce materinje, a prema Bogu srce djetinje, one posebno štuju pobožnost Djetetu Isusu što pokazuje i ova devetnica kada svakog 25. u mjesecu mole tu pobožnost s nakanom za proglašenje blaženim svoga utemeljitelja”, rekao je na početku mise vlč. Matasović.

Ocrtavajući život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera u homiliji je naglasio kako je njegov odlazak kao mladog svećenika u Sarajevo značio odlazak u nepoznato, u krajeve poharane i uništene od turskog zuluma, u kojima crkvena hijerarhija postojala osmim nekolicine franjevaca.

Odlazi kao ‘maleno djetešce’ među vukove. Bog je tako pokazao koliko nas neizmjerno ljubi te je među nas došao nježno – kao maleno djetešce. Vama služavkama maloga Isusa pristoji da gorite od ljubavi prema njemu, kao što su to činile u počecima vaše sestre te su zajedno s utemeljiteljem izgarale za Gospodina služeći najbjednijima u Bosni razorenoj, zemlji toliko gladnih usta i napuštene djece, posvuda jad i bijeda. Unatoč mnogim preprekama i poteškoćama nadbiskup Stadler i sestre nisu se prestrašili, nego su se pouzdali u Gospodina. Osnovajući družbu Služavki Maloga Isusa Stadler je naglasio kako je osnovana iz velike tajne utjelovljenja potičući sestre da uvijek razmišljaju o tom velikom otajstvu kako se Isus rodio kao malo dijete te želi da ga ljubimo, a ne da ga se bojimo. Iz te žarke pobožnosti nastala je velika devetnica da kroz devet mjeseci svakoga 25. u mjesecu upravo se tom djetetu utječemo, molimo za sigurnost u svom životu, da budemo uvijek vjerni i odani, spremni za Krista i pretrpjeti te molimo za proglašenje blaženim vašeg utemeljitelja slugu Božjega Stadlera. Neka nam taj velikan vjere naš Brođanin bude svjetionik da Bogu ostanemo vjerni i odani kao maleno dijete”, rekao je uz ostalo propovjednik.

Pojasnio je kako je osnivajući družbu SMI Stadler sestrama preporučio da ispred svoga imena stave ime Marija te poput nje – Nebeske majke – budu u svemu vjerne i poslušne Gospodinu.

Vlč. Matasović je na kraju mise posebno blagoslovio djecu, a potom s njima okupljenima oko kipa Maloga Isusa i Stadlerove slike predmolio molitvu za Stadlerovo proglašenje blaženim te pobožnost Djetetu Isusu.

Zbor Župe bl. Alojzija Stepinca pjevanjem je pratio slavlje.

Sestre su pozvala vjernike da im se pridruže u molitvi za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim za koju će nakanu posebno moliti na misnim slavljima svakoga 25. u mjesecu sve do Božića u kapelici Djeteta Isusa u Stadlerovoj spomen-kući sestara SMI u Brodskom Vinogorju.