Budi dio naše mreže
Izbornik

Dijalog među vjernicima vodi univerzalnom bratstvu

Abu Dhabi (IKA)

U glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata kardinal prefekt Dikasterija za međureligijski dijalog sudjelovao je na drugom Svjetskom summitu o toleranciji i ljudskom bratstvu, povodom proslave pete obljetnice Dokumenta potpisanog u gradu u Arapskom zaljevu od strane pape Franje i velikog imama Al-Azhara.

U Abu Dhabiju se i danas nastavio program prigodom proslave pete godišnjice povijesnog Dokumenta o ljudskom bratstvu, kojeg su 4. veljače 2019. potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara, Ahmed Al-Tayyeb.

Danas je kardinal Miguel Angel Ayuso Guixot, prefekt Dikasterija za međureligijski dijalog, govorio u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata na otvaranju drugog svjetskog summita o toleranciji i ljudskom bratstvu na temu “Povezani u naše zajedničko čovječanstvo”.

Kardinal Ayuso dijelio je govornicu sa šeikom Nahayanom Mabarakom Al Nahyanom, ministrom tolerancije i suživota; profesorom Mohamedom Al Mahrasawyjem, supredsjedateljem Visokog odbora za ljudsko bratstvo; Irinom Bokovom, bivšom glavnom direktoricom UNESCO-a, tuniškom poduzetnicom i dobitnicom Nobelove nagrade za mir 2015. godine. Na summitu su još bili prisutni vjerski čelnici, diplomati, znanstvenici, menadžeri i predstavnici mladih.

Tijekom događanja održanog u Adnoc Energy Centru govornici su nastojali odgovoriti na pitanje kako održati mir stvaranjem sigurnih prostora za međuvjerski dijalog. Slijedeći učenje pape Franje i tisućljetno iskustvo Katoličke Crkve u tom smislu, kardinal Ayuso održao je govor o ulozi religija u promicanju i izgradnji mira. No, Kardinal je odmah na početku govora istaknuo kako trenutno gledamo u složeni globalni scenarij koji je obilježen trajnim napetostima, nasiljem i nadolazećim ratovima.

Kardinal je predložio da se možemo suočiti s današnjim izazovima potičući “zajednice i pojedince diljem svijeta da traže samo opće dobro i dostojanstvo svake ljudske osobe i da rade kako bi, u jedinstvu i solidarnosti, melem bratstva liječio rane čovječanstva”.

Osvrnuvši se na nasilne događaje i oružane sukobe koji se često opravdavaju vjerskim razlozima, Kardinal je istaknuo ulogu koju vjerski poglavari moraju imati. “Oni – objasnio je – imaju važnu ulogu, posvuda, u promicanju tolerancije i pomirenja, odbacujući neprikladnu upotrebu vjere kao opravdanja za nasilje. Raznolikost mnogih religija, jezika, kultura i etničkih skupina našeg svijeta nije izgovor za sukobe, već blago koje nas sve obogaćuje.”

Preuzimajući vrijednosti koje promiče Dokument o ljudskom bratstvu, kardinal Ayuso inzistirao je na činjenici da tolerancija između religija sama po sebi nije dovoljna za promicanje mirnog suživota, već da su međusobno poznavanje i prijateljstvo potrebni za promicanje mirnog i uključivog života. Zbog toga je jasno rekao da “suživot nije tolerancija, nego sposobnost življenja u različitosti”. Podsjetivši na učenja pape Franje, Kardinal je objasnio da istinska suradnja među vjernicima mora slijediti put obilježen trima bitnim referentnim točkama: ulogom vjere u našim društvima, kriterijem autentične religioznosti i konkretnim načinom hodanja kao braće i sestre za izgradnju mira.

Na temelju vlastitog iskustva, kardinal Ayuso je uvjeravao da je “odnos između međureligijskog dijaloga, ljudskog bratstva i perspektive mira praktički neizbježan i postao je toliko blizak da te stvarnosti ne možemo niti zamisliti odvojeno”. Stoga je ustvrdio da sve religije moraju djelovati “kao graditelji mira gdje god djeluju; onaj mir koji je danas potrebniji nego u prošlosti”. U tom smislu ponovno je istaknuo raspoloživost Katoličke Crkve kako bi, zajedno s drugim religijama, mogla djelovati na “sprječavanju i otklanjanju svega što može dovesti do podjela i sukoba”.

Kardinal prefekt rekao je kako je u potpunosti svjestan poteškoća trenutnog scenarija sukoba koji je naveo papu Franju da opetovano govori da proživljavamo Treći svjetski rat “u dijelovima”. No, ustrajao je i na tome da su suvremeni uvjeti izazov međureligijskom dijalogu te je stoga ohrabrio nazočne da ustraju na tom putu, navodeći kako smo “pozvani neumoljivo slijediti taj put, u nastojanju da nam pomogne prevladati napetosti i nesporazume te postavljanje stereotipa koji stvaraju strah i protivljenje. Na taj ćemo način potaknuti rast plodonosnog duha suradnje punog poštovanja.”

Na kraju se kardinal Ayuso vratio na temu koja je nadahnula ovaj susret stručnjaka, tvrdeći da “san o bratstvu uključuje cijelo čovječanstvo, ali je na poseban način povjeren vjernicima različitih religija, koji su pozvani stati na stranu siromašnih i postati glas najmanjih”.