Budi dio naše mreže
Izbornik

Dikasterij za bogoštovlje odredio čitanja za misu „ad postulandam continentiam“

Vatikan (IKA)

Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavio je dekret kojim se određuju čitanja za misu „ad postulandam continentiam“, prenio je 26. lipnja 2023. Vatican News.

Dekret koji su potpisali prefekt Dikasterija kardinal Arthur Roche i nadbiskup tajnik Vittorio Francesco Viola, nosi nadnevak svetkovine sv. Josipa, 20. ožujka 2023.

U prilogu dekreta doneseni su dodatci Redu čitanja za obrazac mise s nakanom „ad postulandam continentiam“, odnosno za uzdržljivost (neslužbeni prijevod) koji je dodan u trećem tipskom izdanju Rimskog misala.

„Izraz continentia u Rimskom misalu odnosi se općenito na sve ono što je svaki krštenik pozvan činiti da bi se zaodjenuo u Krista (usp. Gal 3, 27), boreći se protiv svakog oblika zla, svjestan da je njegovo tijelo hram Duha Svetoga, za slavljenje Boga (usp. 1 Kor 6, 19), slijedeći životni put, ukorak s Duhom Svetim (usp. Gal 5, 25), vršeći Božje zapovijedi (usp. Sir 2, 20 – 21 i Ez 36, 27), a ne za vrijeđanje Boga prianjanjem uz želje i djela tijela (usp. Gal 5, 19)“, piše u noti objavljenoj uz dekret.

Također se ističe da se to nastojanje ne oslanja samo na ljudski trud, s obzirom na to da kršćani moraju moliti i dobiti milost da žive po Duhu Svetom (usp. Gal 5, 25), da prime novo srce i novi duh (usp. Ez 36, 26).

Popis čitanja dostupan je na stranici Dikasterija, objavio je Vatican News.

Na hrvatskom govornom području trenutno je u upotrebi drugo tipsko izdanje Rimskog misala koje ne donosi misni obrazac „ad postulandam continentiam“. Prijevod najnovijeg, trećeg izdanja, s latinskog na hrvatski jezik je u tijeku.