Budi dio naše mreže
Izbornik

Djeca Subotice zahvalila Bogu za plodove polja i za školsku godinu

Subotica (IKA)

Subotički vjeroučenici i ostala djeca zahvalili su u nedjelju 26. lipnja Bogu za proteklu školsku godinu, a ujedno i na daru žita, u sklopu ovogodišnje Dužijance malenih.

Misu zahvalnicu su subotičkoj katedrali predlavio je župnik katedralne Župe sv. Terezije Avilske mons. Stjepan Beretić. Mali bandaš Andrija Kujundžić i mala bandašica Ema Ivković predvodili su djecu u narodnoj nošnji Hrvata Bunjevaca i sudjelovali u prinosu misnih darova.

„Bio sam đak drugog razreda kad su me roditelji prvi put poveli u žetvu“, kazao je mons. Beretić u homiliji. „Moj otac je kosio, mama je rukovetala – skupljala pokošeni ječam u snopove. Ja sam išao za njima i bacao uža u koja je otac vezao snopove. U žetvu pšenice nisam išao, ali se sjećam, kad je žetva bila dovršena, u našem dvorištu su se okupili svi sudionici žetve na molitvu i na svečani ručak. Tu smo svečanost zvali dužijanca. Evo ovdje smo da zahvalimo Bogu za rod naših njiva. Iz prvog smo čitanja doznali, kako se novoizabarni prorok Elizej obradovao što je izabran za proroka. Oprostio se od svojih roditelja, a onda je Bogu žrtvovao volove. Radovao se, pa je na gozbu pozvao i svoje prijatelje. To je bila dužijanca proroka Elizeja. Zbog završene školske godine se i mi radujemo. Raduje nam se srce, a duša nam kliče. Dolaze nam dani ljetnog odmora i zato smo radosni. I za vrijeme školskih praznika ćemo dolaziti na svetu misu, da nam Isus pokaže kako treba živjeti, pa da uvijek budemo radosni. Dok Bogu zahvaljujemo na proteklu školsku godinu, radujemo se zato što nas je Isus u ispovijedi oslobodio grijeha, da uvijek živimo kao slobodni ljudi. On nas poziva: “Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva! Doista vi ste, braćo, na slobodu pozvani”, dodao je propovjednik.

Razmišljajući o najvještaju evanđelja o Isusovu pozivu Beretić je kazao: „Molimo Boga da u zbor Isusovih učenika pozove što više radosnih i odlučnih svjedoka, da im Isus bude najvažnija osoba u životu. Takvi će ljudi najvjernije služiti djeci, mladima, odraslima i starima. Molimo Boga da primi našu zahvalu za žetvu i za kraj školske godine. Molimo Boga za povljno vrijeme i za mir u našim kućama i u čitavom svijetu“.

Na kraju mise zbor i vjernici su otpjevali zahvalni himan „Tebe boga hvalimo“. Nakon misnog slavlja i zajedničkog fotografiranja djeca su kolom na platou ispred katedrale zatvorila XVI. festival dječjeg stvaralaštva „Dužijanca malenih“.