Budi dio naše mreže
Izbornik

U Subotici održana Dužijanca malenih

Subotica (IKA)

U subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske u nedjelju 13. lipnja misu Dužijance malenih predslavio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić.

Predvoditelji Dužijance malenih mali bandaš i bandašica su Davor Dulić i Marija Kujundžić, ovogodišnji prvopričesnici, koji su s ponosom u srcu u svečanoj procesiji ušli u katedralu skupa s malim bandašima i bandašicama okolnih mjesta. Djeca obučena u bunjevačku narodnu nošnju zahvalila su Gospodinu za kruh svagdanji i za prostrane njive.

„Draga djeco, lijepo je rasti. Rast malenih se vidi i po tom što više ne mogu obući neko svoje lijepo odijelo. Kaže Isus kad čovjek baci sjeme u zemlju, spavao on ili bdio, i noću i danju sjeme klija i raste ni samo ne zna kako. Zemlja sama od sebe donosi plod. Najprije stabljiku, pa klas i napokon puno zrnja u klasu. Od posijanog jednog zrna pšenice, u klasu će se pojaviti puno zrna. Danas smo i zato ovdje da Bogu kažemo hvala za čudo maloga zrna i za čudo maloga djeteta, koje raste i raste, sve dok ne odraste. Isus govori o najsitnijem sjemenu, pa govori Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od sveg sjemenja na zemlji jednoć posijano, naraste i postane veće od sveg povrća, pa potjera velike grane da se pod njim gnijezde ptice nebeske. To je ono što molimo za našu djecu. Da odrastu, da budu sve bolji i bolji, veseliji, da oni odgoje svoje dječake i djevojčice koji će biti još bolji i još veseliji“, rekao je mons. Beretić u homiliji.

Misu je sulavio predsjednik UBH-a Dužijanca i župnik Župe sv. Roka iz Subotice mons. Andrija Anišić, a posluživao je đakon Ferenc Sótany.

Mali bandaš Davor Dulić učenik je četvrtog razreda OŠ „Matko Vuković“ u Subotici te redoviti vjeroučenik i ministrant u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske. Drugo je dijete iz obitelji Gordane i Slavka Dulića, a ima stariju sestru Martinu.

Mala bandašica Marija Kujundžić ide u treći razred OŠ „Ivan Milutinović“ u Subotici u hrvatski odjel i dolazi iz Župe sv. Roka. Treće je dijete u obitelji Jasne i Marinka Kujundžića, te ima dvije starije sestre Milu i Ivu i mlađu sestru Klaru.

Nakon slavlja euharistije i procesije s Presvetim oko katedrale, djeca u nošnji fotografirala su se kod spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, a potom su na platou ispred katedrale odigrala zajedničko kolo. U povorci su otišla do Hrvatskoga kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, gdje su predsjedniku HKC-a Lazaru Cvijinu uručili blagoslovljeni kruh te su druženje nastavili uz zajednički objed.

Dužijanca malenih je manifestacija novijeg datuma, te je ove godine održana četrnaesti put zaredom. Na taj način organizatori Dužijance malenih, HKC „Bunjevačko kolo“, žele djecu učiti o običajima tamošnjih Hrvata-Bunjevaca, da bi jednoga dana kao odrasli ljudi znali sačuvati tradiciju i običaje.