Budi dio naše mreže
Izbornik

Dječje hodočašće Majci Božjoj Lomošćanskoj

Ogulin (IKA)

Hodočašćem djece sedmu godinu za redom 16. svibnja u Ogulinu je obilježen Majčin dan kao i blagdan Gospe Fatimske i Majke Božje Lomošćanske kojoj je hodočastilo više od 500 vjeroučenika nižih razreda obje ogulinske osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić i Prve osnovne škole Ogulin.

Mladi vjeroučenici su se na početku okupili u župnoj crkvi Sv. križa gdje im je o Majčinu danu govorio duhovni pomoćnik u župi i župnik Josipdola Petar Šporčić.

Majčin dan slavi se u drugu nedjelju svibnja počevši od 1907. godine kada ga je u SAD-u pokrenula Anna Marie Jarvis u čast preminule majke. U njenu čast ona je prinijela 500 bijelih karanfila, a kasnije je predsjednik Woodrow Wilson taj dan proglasio nacionalnim blagdanom 1914. godine.

Danas je dan kada izražavamo zahvalnost svojim majkama baš kao i nebeskoj majci koja čuva naše zemaljske majke. Vlč. Šporčić zatim je blagoslovio cvijeće koje su učenici donijeli sa sobom u crkvu.

Uslijedila je procesija više stotina djece središtem grada od župne crkve do kipa Majke Božje Lomošćanske u Lomostu. Tu je slijedio kraći literarno-duhovni program u organizaciji vjeroučiteljica obje osnovne škole.

Ključne riječi:
dječje hodočašće lomost