Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano hodočašće djece iz požeške Župe sv. Leopolda Mandića

Zagreb (IKA)

Brojna djeca iz požeške Župe sv. Leopolda Mandića hodočastila su u srijedu 12. travnja u Karlovac, Krašić i Zagreb.

Predvođeni župnikom Jozom Jurićem, vjeroučiteljicama i s. Leopoldom Čančar, 70-ak dječaka i djevojčica posjetilo je više crkvi i svetišta gdje su zajedno molili, pjevali, družili se i naučili nešto novo o sv. Josipu, bl. Alojziju Stepincu, bl. Ivanu Merzu i karmelićanima.

Prvo odredište bilo je Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, gdje je vlč. Jurić predslavio misu. Nakon upoznavanja sa Svetištem, uputili su se u Krašić. Posjetili su krašićku župnu crkvu i Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca. Djeca su imala priliku vidjeti relikvijare bl. Alojzija Stepinca i stvari kojima se bl. Stepinac služio te krevet na kojemu je umro.

Potom su u Zagrebu posjetili bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca, gdje ih je dočekao rektor zagrebačke katedrale mons. Zlatko Koren. Nakon toga su se uputili do Kamenitih vrata. Župnik Jurić im je govorio o početku štovanja Majke Božje od Kamenitih vrata rekavši da je, nakon požara koji se dogodio, pronađena neoštećena slika Bogorodice, koja prikazuje Gospu kao vladaricu. Nakon tumačenja su pjevali i molili ispred oltara, a pridružilo im se i nekoliko prolaznika.

Obišli su i baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj, gdje su ih dočekali o. Zvonko Vlah i o. Božidar Nagy. Domaćini su im govorili o bl. Ivanu Merzu te su molili zajedno s hodočasnicima. Potom su djeca posjetila Svetište Majke Božje Remetske i Gospin perivoj. Ugostila su ih braća karmelićani te su im opisali način na koji žive i kako izgleda njihov dan.

Nakon molitve i pjesme, zaputili su se prema Požegi te su im vjeroučiteljice osmislile kviz, a pobjednici su osvojili knjige i druge nagrade.