Budi dio naše mreže
Izbornik

Doček Nove godine uz misno slavlje i euharistijsko klanjanje

Osijek (IKA)

Na Staru godinu 31. prosinca u župnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Osijeku organiziran je doček Nove godine za studente, mlade i druge vjernike.

Susret je započeo zabavnim dijelom programa u župnoj dvorani gdje su se svi okupljeni, prvotno uz kviz, a potom uz ekipni turnir i društvene igre, mogli upoznati, družiti i razgovarati.

U 23 sata započela je misa koju je predvodio studentski kapelan vlč. Mario Žigman, a na kojoj su se mladima priključili članovi zajednice Prilika za susret te drugi vjernici.


Povezujući naviješten Proslov Ivanova evanđelja s proteklom godinom, vlč. Žigman podsjetio je kako je vjerojatno i početak 2019. godine započet na sličan način. U početku je bila vlastita riječ i odluka biti bolji uz želju ostvarenja i postavljenih si ciljeva. U tome je sigurno bilo i dobrih i loših iznenađenja i situacija, doživljenih životnih tama, razočaranosti ili gubitaka, ali posljednji dan godine treba zaključiti dolaskom pred Boga predajući mu sve primljeno, uz zahvalu što je uvijek iznova donosio svoju riječ i svjetlo u naše živote, podižući nas kad smo padali i snažeći nas svojim dolaskom među nas, rekao je vlč. Žigman.

Istaknuo je potom tri načina u kojima se Boga može prepoznati u naviještenom evanđeoskom ulomku; Riječ koja progovara našoj ljudskoj riječi, svjetlost nasuprot tame i život. Razmišljajući o ulozi riječi u našim životima, vidimo kako najčešće s drugom osobom uspostavljamo odnos koristeći riječi, riječi koje mogu biti toliko snažne i autoritativne da odzvanjaju u ljudskom srcu u želji da se provedu, a mogu biti i lepršave i nepotrebne toliko da nemaju ni značenja ni smisla. Bog nas želi poučiti da naša riječ treba biti autoritativna, jasna i glasna, onakva kakva je njegova riječ, a to se postiže unošenjem Boga u svoje riječi, pazeći mudro na ono što izgovaramo.

Najjednostavniji primjer odnosa svjetlosti i tame uoči se u tamnoj prostoriji u kojoj je dovoljna mala svijeća kako bi raspršila tamu. Sam Isus s razlogom stavlja svjetlost u srce vjernika na početku ove godine. Poziv je to biti oni koji će prepoznati da je on svjetlo istinsko i unositi ga u svoje živote kako bi svijetleći u svijetu bili oni koji će druge privoditi Bogu. Kada to svjetlo prebiva u životu, nestat će tama, ne značeći ujedno kako će prestati i kušnje ili životne krize, ali ljudska tama bit će umanjena jer je Bog tu, on koji je pobijedio tamu.
Treće po čemu Bog progovara čovjeku je život, život koji je danas vrlo ugrožen. Život je najveći dar koji jedan otac i majka mogu dati drugome biću, stoga je važno biti otvoren i radostan prema životu ne dovodeći njegovu vrijednost u pitanje. Sam Isus pokazuje tu vrijednost života tako što uzima ljudski život, prolazi također muku, tjeskobu i osamljenost, provodi ga zajedno s čovjekom kako bi on uvidio dragocjenost Božjeg stvaranja i kako bi pokazao kako je i u teškim trenucima uz čovjeka.
Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje tijekom kojeg je uz molitvu himna Duhu Svetom započela Nova godina. Bila je to prilika predati Gospodinu sve ono dobro i loše u prethodnoj godini, na tome zahvaliti, a potom i moliti za postojanost u novim odlukama i životnim situacijama. Uz zajedničko čestitanje doček je zaključen kratkim druženjem u prostorijama župe.