Budi dio naše mreže
Izbornik

Dodijeljena Priznanja sv. Stošije zaslužnim pojedincima i zajednicama

Zadar (IKA)

Proslava svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, počela je svečanom Večernjom u ponedjeljak 14. siječnja koju je u katedrali predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Mons. Puljić od 2013. g. na uočnicu Stošijine svetkovine dodjeljuje Priznanje sv. Stošije zaslužnim pojedincima i zajednicama za svjedočanstvo vjere i uzorni angažman u raznim društvenim područjima. Priznanje je primilo 22 zaslužnih vjernika za zauzetost u župi i promicanje kršćanskih vrijednosti u području caritasa, zdravstva, odgoja i obrazovanja i kulture.

„Dodjelom priznanja vjernicima laicima i svećenicima želimo reći Bogu hvala za naše svece koji nas okupljaju. Njihova je znakovitost velika jer oni čine ono što ni jedna druga institucija ne može činiti. Okupljaju nas oko Krista. Potiču nas da i mi poput sv. Stošije zavolimo Isusa Krista, da za njega živimo, radimo, njemu posvećujemo svoje sile i snage. Osim toga, stvaraju nešto što je vrlo važno za obitelj, župu, biskupiju i narod. Stvaraju određeni osjećaj zajedništva. Zajedno smo! Makar se i razlikovali po godinama, orijentaciji, po nekim sklonostima i po darovima, mi smo zajedno. Oko stola, svi zajedno, svi jednako, svi uvaženi, kao braća oko stola. U tom duhu zahvaljujemo Bogu za dar sv. Stošije“, rekao je nadbiskup Puljić.

„U kontekstu 40. obljetnice Branimirove godine koja se 1979. g. proslavila u Rimu i Ninu, zahvaljujemo Bogu za dar zajedništva koje smo tada osjetili. To je zaista bila divna eksplozija zajedništva našeg naroda i Bogu zahvaljujemo za to iskustvo. Zato ćemo dodijeliti plakete ljudima kao znak priznanja za njihovo zauzimanje za život u nadbiskupiji i narodu, koji su se osobito očitovali i pridonijeli duhu zajedništva na terenu, u župi i hrvatskom narodu“, rekao je mons. Puljić, poželjevši da „svi shvatimo koliki je značaj imati i slaviti nebeskog zaštitnika na svim razinama: u župi, gradi, biskupiji i narodu“.

„Sv. Stošiji su na sudu Rimljani prigovorili: ‘Čujemo da vodite brigu o kršćanima, da ih pomažete, hranite, da im dijelite dobra’. Ali, ona se nije toga prestrašila. Javno je priznala: ‘To činim radi onoga, (kako kaže apostol Pavao u Poslanici Rimljanima, što se naviješta na sv. Stošiju), od kojega me ne može ništa rastaviti. Ni smrt ni strah, ništa. Ja sam zaljubljena u Isusa i iz ljubavi prema njemu činim to što sam činila i činit ću i dalje’“, rekao je mons. Puljić. Poželjevši „da nas sv. Stošija štiti“, nadbiskup je potaknuo na molitvu za Stošijin zagovor i blagoslov.

Razlog dodjele Priznanja sv. Stošiji pojasnio je pastoralni vikar Zadarske nadbiskupije don Igor Ikić. „Sveta Stošija proslavila se osobitim djelima ljubavi prema siromasima u vrijeme teških progona kršćana za vladavine cara Dioklecijana (284.-305.). Za života je pomagala utamničene, njegovala bolesne i bodrila klonule. Svoja dobra dijelila je siromasima. Nadbiskup dodjeljuje skromne znakove Priznanja članovima koji su po primjeru sv. Stošije očitovali znakove ljubavi prema svima koji su potrebni ili su svojim služenjem pokazali da vole Crkvu, molitvu i liturgiju te se ne boje hrabro svjedočiti u kući, na poslu i u životu kreposti vjere, ufanja i ljubavi“, rekao je Ikić.

Priznanje sv. Stošije za vjerničko svjedočanstvo i zalaganje u župnim zajednicama primili su zauzeti vjernici laici Sebastijan i Tina Adžić (Pakoštane), Petar Ušljebrka (Benkovac), Joško Pinjatela (župa Srca Isusova Zadar), Anđelka Letinić (Savar); za višegodišnje aktivnosti u liturgijskim slavljima Josip Motušić (Belafuža, Zadar), Klaudio Jurić  (Bokanjac, Zadar), Josip Rucker (Pag) i Mile Franić (Sukošan).

Za promicanje duha dobrotvornosti u području zdravstvene skrbi i služenju potrebitima Priznanje su dobile doktorice medicine iz katedralne župe sv. Stošije Alžbeta Grgić i Ruža Dražina; Tomislav Grbin Priznanje je primio za promicanje kršćanskih vrednota i angažman u području odgoja i obrazovanja.

Za angažman u području vjere i glazbene kulture, sakralne i narodne baštine, za promicanje duha dobrotvornosti i zajedništva na liturgijskim slavljima Priznanja su primili Župni zbor iz Draga i Župni zbor iz Benkovca, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo ‘Zoranić’ o 110. obljetnici utemeljenja, Klapa Težaci iz Paljuva za promicanje klapskog pjevanja i duhovnog izričaja.

Priznanja su dodijeljena na kraju Svečane Večernje temeljem prijedloga njihovih župnika. Uz prijedloge župnika iz svih dekanata, pojedince i ustanove kojima želi dati Priznanje sv. Stošije, predlaže i Zadarska nadbiskupija.

Generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić pojasnio je da je Nadbiskupija u prijedlogu za primanje Priznanja bila vođena vrednotom promicanja zajedništva. Rekao je da 40. obljetnica Branimirove godine „podsjeća na nezaboravni doživljaj narodnoga i vjerničkog zajedništva“.

U tom vidu Priznanje sv. Stošije za njegovanje duha dobrotvornosti, viteštva i zajedništva primili su Hrvatski Caritas uz 25. obljetnicu djelovanja (predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak i ravnatelj mons. Fabijan Svalina). Nadbiskup Puljić uručio je plaketu osobno biskupu Mrzljaku koji je sudjelovao na uočnici svetkovine u katedrali. Primajući Priznanje, mons. Mrzljak rekao je da je to pohvala i nagrada za sve djelatnike i požrtvovnost djelatnika Caritasa tijekom svih godina njegovog postojanja i njihovog ustrajnog rada i u teškim okolnostima.

Priznanje sv. Stošije dobili su i provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru fra Andrija Bilokapić „za predano služenje zajedništvu u duhu karizme utemeljitelja Reda svetoga Franje“ i fra Edi Ricov „za višegodišnje predano služenje otajstvu milosrđa skupa s trećoredcima kod sv. Mihovila“. Nadbiskup je zahvalio fra Ediju što su on i njegova subraća trećoredci od svoga Božjeg hrama učinili kuću i dom svakodnevne revne ispovijedi i raspoloživosti za dijeljenje sakramenta pomirenja.

Nagrađeni su i Jadranko Kaleb za pokazanu hrabrost u obrani napadnutoga službenika Crkve i zaštite kršćanskih svetinja u župi sv. Josipa na Plovaniji u Zadru, direktorica Laudato televizije Ksenija Abramović „za promicanje obiteljskih, vjerskih i narodnih vrednota i zajedništva putem televizije i portala Laudato te najbolji nogometaš svijeta 2018. g. Luka Modrić i izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, „za promicanje viteštva u sportskom natjecanju i stvaranje duha narodnog zajedništva“.

Mons. Lenkić puk je obavijestio i da je svećenik don Šime Kevrić ovih dana dobio iz Vatikana počasni naslov Kapelan Njegove svetosti. Taj počasni naslov Sveta Stolica dodjeljuje zaslužnim svećenicima, onima koji su neposredno angažirani u službi Svetog Oca u njegovim uredima ili dikasterijima u Vatikanu i drugim zaslužnim svećenicima po biskupijama diljem svijeta.

Mons. Šime Kevrić zaređen je za svećenika 1968. g. Bio je župnik Barbata i Kolana (1969.-1975.), župnik Pridrage i Smilčića (1975.-1988.) i dekan Novigradskog dekanata; župnik Zemunika i Galovca (1988.-1993.), član Ekonomskog vijeća Nadbiskupije i dekan Zemuničkog dekanata te župnik Nina i Zatona (1998.-2011.) gdje je bio i dekan Ninskog dekanata. Vodi Ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika i član je Svećeničkog vijeća. Prošle godine amputirali su mu nogu, ali nosi protezu te hoda i širi duh optimizma, rekao je mons. Lenkić, čestitavši mons. Kevriću na priznanju kapelana Njegove Svetosti.

Uz vjerni puk, u Svečanoj Večernjoj sudjelovali su i kanonici Stolnog kaptola sv. Stošije s prepozitom mons. Josipom Lenkićem, počasni kanonici mons. dr. Juraj Batelja iz Zagreba i Rolf Lindemann iz Njemačke, katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić i drugi svećenici, bogoslovi i sjemeništarci.

Na kraju Svečane Večernje, biskupi Puljić i Mrzljak, kanonici i svećenici otišli su u pokrajnju lađu katedrale pred sarkofag sv. Stošije pomoliti se pred svetičinim moćima koje se tu nalaze od 9. st.

Ključne riječi:
Priznanje sv. Stošije