Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Zgrablić predvodio svečanu Prvu večernju na uočnicu svetkovine sv. Stošije

Zadar (IKA)

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je na uočnicu svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, u subotu 14. siječnja, svečanu Prvu večernju u zadarskoj katedrali.

Tijekom slavlja liturgije časova mons. Zgrablić održao je svoju prvu propovijed kao novi zadarski nadbiskup, upravo na dan kad je Apostolska nuncijatura objavila da je kao dotadašnji zadarski nadbiskup koadjutor, postao zadarski nadbiskup sa svim pravima i dužnostima dijecezanskog biskupa.

„Božje djelovanje je uvijek posvetiteljsko i spasiteljsko po kojem nam sâm Bog dolazi ususret kako bi nam pomogao dobro živjeti i pripremiti nas za vječnu sreću. Božje djelo nije nešto iz prošlosti: ono je uvijek ‚sada‘, uvijek aktualno, uvijek djelatno. Božje djelo dostiglo je svoj vrhunac u ‚punini vremena‘ kada nam je Bog poslao svoju utjelovljenu Riječ, svoga ljubljenog Sina. Sin Božji je svojom radosnom viješću, svojim životom, a osobito svojom mukom, smrću, uskrsnućem i izlijevanjem Duha Svetoga, darovao milost po kojoj možemo sve dublje ulaziti u puninu života, u život vječne slave naših svetaca, u sreću vječnosti naše zaštitnice sv. Stošije, dapače, u život radosti Presvetog Trojstva“, rekao je nadbiskup Zgrablić. Istaknuo je da se ta velika darovana nam milost podjeljuje ljudskom rodu svih vremena.

„I mi primamo u naše vrijeme udio u toj milosti, osobito u djelovanju liturgijske molitve Crkve. I naše vrijeme je primatelj milosti. Božje djelovanje je istinsko i stvarno u kojem sudjelujemo u svojem posvećenju i posvećenju svijeta u suradnji s Crkvom koju je Krist osnovao“, poručio je mons. Zgrablić. Naglasio je da milosti primamo u djelovanju sakramenata.

Nadbiskup Zgrablić zahvalio je umirovljenom zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću koji je upravo na uočnicu sv. Stošije, 14. siječnja 1990. zaređen za biskupa u Dubrovniku.

„Bogu zahvaljujemo što je 33 godine kao biskup služio dijeleći sakramente, slaveći liturgiju, neumorno 20 godina naviještao Evanđelje u Dubrovačkoj biskupiji i gotovo 13 godina u Zadarskoj nadbiskupiji. Oče nadbiskupe Želimire, srdačno Vam čestitam na godišnjici Vašeg biskupskog ređenja. Hvala Vam i na mudrom upravljanju Zadarskom nadbiskupijom od 2010. godine. Bio Vam blagoslovljen i nadalje život i rad u našoj Crkvi“, rekao je mons. Zgrablić u obraćanju mons. Puljiću.

U zahvalnosti Bogu i ljudima, novi nadbiskup je izrazio zahvalnost za svećenike, redovnike, redovnice i sve Bogu posvećene osobe „koji danomice neumorno, često tiho, neprimjetno i samozatajno, ali odvažno, ustrajno i hrabro stavljaju cijelo svoje biće u suradnju s Božjom providnošću i planom u djelu spasenja i posvećenja svijeta. To čine na osobiti način dijeljenjem svetih sakramenata, liturgijskim činima.“

Rekavši da mu od uočnice sv. Stošije papa Franjo povjerava službu upravljanja Zadarskom nadbiskupijom, mons. Zgrablić je zaključio da tom prigodom zahvaljuje Svetom Ocu za povjerenje.

„Svjestan sam kako sam u ovoj službi samo ‚nevrijedni sluga‘, onako kako svaki biskup moli za sebe u Kanonu mise. Toplo se preporučujem u vaše molitve da zajedno s vama budem otvoren Božjim nadahnućima i vodstvu u službi zadarskog nadbiskupa da bi se Bog u svima i svemu proslavio“, poručio je.

Svoju biskupsku službu povjerio je Mariji, Majci Crkve i Kraljici Apostola, zagovoru sv. Stošije i drugih zadarskih zaštitnika, bl. Miroslavu Bulešiću i svim hrvatskim svecima i blaženicima.

U ime klera i svih vjernika, čestitku i pozdravni govor nadbiskupima Zgrabliću i Puljiću uputio je generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić.

„Katedrala sv. Stošije, simbol Zadra, toliko puta bila je mjestom važnih događaja i lijepih uspomena. U toj drevnoj crkvi nebrojeni naraštaji naših prethodnika davali su dužnu hvalu Gospodinu. Uz proslavu nebeske zaštitnice nadbiskupije, naša prvostolnica zaogrnuta je na uočnicu svetkovine posebnim osjećajima“, rekao je mons. Lenkić u kontekstu odluke pape Franje koji je prihvatio odreknuće od službe zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića zbog navršene kanonske dobi za umirovljenje.

Mons. Lenkić čestitao je mons. Puljiću 33. obljetnicu njegovog biskupskog ređenja jer je upravo na datum svoga umirovljenja, 14. siječnja, 1990. zaređen za dubrovačkog biskupa. Odlukom blagopokojnog pape Benedikta XVI., 15. ožujka 2010. premješten je u Zadarsku nadbiskupiju odakle je u dva mandata obavljao i službu predsjednika Hrvatske biskupske konferencije.

„Oče nadbiskupe Želimire, puk Božji ove partikularne Crkve, kler, redovnici i redovnice te Kristovi vjernici laici, želi Vam izreći jednostavnu riječ u kojoj sažimamo svoje osjećaje ploveći skupa s Vama u Kristovoj lađi – Hvala! Hvala za Vašu očinsku prisutnost, slavljenje svetih Tajni, navještaj Riječi Božje i vodstvo Nadbiskupije. Hvala Vam što ste svoj trud i sposobnosti uložili da bi ljudi našeg svijeta, vremena i društva mogli čuti spasenjsku poruku Isusa Krista. Zajedno s Vama zahvaljujemo dragom Bogu koji daje svojoj Crkvi da raste“, rekao je mons. Lenkić.

Potom se generalni vikar obratio i Puljićevom nasljedniku i novom zadarskom nadbiskupu Milanu Zgrabliću koji je „postavljen za pastira – da bude učitelj nauka, svećenik svetog bogoštovlja i službenik upravljanja.

Sveti otac papa Franjo u više navrata istaknuo je da smo danas suočeni ne toliko s epohalnim promjenama koliko s promjenom epohe. Služba našeg novog Nadbiskupa odvijat će se u novom vremenu i kontekstu. Iako od apostola baštinimo nepromjenjivi Polog vjere, potreban je zauzet rad kako bismo pronalazili prikladne metode evangelizacije za pronijeti Kristovo svjetlo ljudima svih vremena. Zato je, Oče nadbiskupe Milane, pred Vama težak i častan zadatak. Molimo od Boga milost Vaše ustrajnosti na tom putu“, rekao je mons. Lenkić, istaknuvši njemačku igru riječi „Gabe ist Aufgabe“, što znači „dar je zadatak“.

„Oče nadbiskupe Milane, neka Vam dar biskupske službe u Zadarskoj nadbiskupiji bude zadatak, da cjelokupan narod Božji što više privodite Kristu, našem Vrhovnom Pastiru. Neka dobri Bog, po zagovoru naše nebeske zaštitnice sv. Stošije, kojoj je posvećena naša katedrala i u kojoj je Vaša učiteljska katedra, blagoslovi naš zajednički hod na putu spasenja pod Vašim pastirskim vodstvom. Želimo Vam blagoslovljen početak svetoga služenja! Neka nas sve prati Božji blagoslov, zagovor Majke Marije i nebrojenih svetaca i mučenika koji su živjeli za Kristovu Crkvu“, poručio je mons. Lenkić.

Potom su nadbiskupima Zgrabliću i Puljiću redovnica i bogoslov uručili bukete cvijeća, uz čestitke i s molitvom da ih Gospodin blagoslovi i čuva i želju: „Živi nam, zdravi i blagoslovljeni bili!“

Na kraju Prve večernje, dodijeljeno je Priznanje sv. Stošije zaslužnim pojedincima i skupinama za angažmane u njihovim župama. Prije nego su im nadbiskupi Zgrablić i Puljić uručili Priznanje i čestitali, prigodnu riječ uputio je vikar za pastoral Zadarske nadbiskupije don Igor Ikić.

„Sveta Stošija proslavila se osobitim djelima ljubavi u vrijeme teških progona kršćana za vladavine cara Dioklecijana (284. – 305.). Ona se za života opredijelila za Krista, pa je ni u smrti nisu od Njega mogli odvojiti. U jeku žestokih progona kršćana, ona je činila hrabra djela ljubavi, tješeći i hrabreći klonule i nemoćne. Tako je učvršćivala Crkvu Kristovu u njegovim udovima“, rekao je don Igor.

Istaknuo je da i nagrađeni, po primjeru sv. Stošije, očituju znakove ljubavi prema ljudima. „Svojim služenjem pokazali su da vole Crkvu, molitvu i liturgiju i ne boje se hrabro svjedočiti u kući, na poslu i u životu kreposti vjere, ufanja i ljubavi. Dodatna svečanost dodjele Priznanja sv. Stošije na uočnicu njenog blagdana dokaz je da duh sv. Stošije živi i danas u Zadarskoj nadbiskupiji čija je ona zaštitnica“, poručio je don Igor Ikić.

Priznanje sv. Stošije dobili su zauzeti vjernici laici za vjerničko svjedočanstvo i višegodišnje zalaganje u župnim zajednicama: obitelj Darija i Josipe Birkić (Zemunik), Mate Fatović (Župa sv. Stošije, Zadar), Ljubica Telac, postumno (Sutomišćica), Svjetlana Mišković Sladović (Župa Srca Isusova, Zadar), Mira Bilaver (župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, Zadar), Jelena Mičić (župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Zadar), Nives Marcelić (Lukoran), Branko Uglešić (Veli Rat), Veseli Lordanić (Zaglav), Niko Mustać (Privlaka), Rozalija Rozika Bizjak, Desa Rukavina i Miroslav Glavan (Vir) i Ante – Žoni Maksan (Pakoštane). Za angažman u liturgijskim slavljima nagrađeni su Martina Stipčević Petani i zbor Cantores Sancti Petri (Župa Sv. Petra, Zadar), Župni zbor sv. Marcele (Nin) te Ingrid Veršić Miletić i Miljenko Škifić (Župa sv. Stošije, Zadar). Za promicanje duha dobrotvornosti u služenju potrebitima Priznanje sv. Stošije dobila je Udruga žena Luzor (Preko).

Na inicijativu Katedralnog zbora sv. Stošije i obitelji, Draganu Pejiću, katedralnom orguljašu, dodijeljen je Papinski blagoslov za njegov angažman u liturgijskim slavljima. Dragan Pejić već 25 godina svira orgulje u zadarskoj prvostolnici nedjeljom i blagdanima.

U liturgijskom slavlju suslavili su i kanonici Stolnog kaptola sv. Stošije, među kojima su bili i dvojica novih imenovanih kanonika: rizničar don Šimun Šindija i lektor zadarskog Kaptola sv. Stošije dr. sc. don Zdenko Dundović.

Nadbiskup Zgrablić čestitao je nagrađenima i zahvalio Bogu za trenutke milosti, molitve i za sve prisutne vjernike. Među pripadnicima svih staleža bili su i članovi iz reda sv. Ivana Trogirskog, odjeveni u povijesnu odoru toga reda.

Nakon liturgijskog slavlja, svećenici te nadbiskupi Zgrablić i Puljić otišli su u pokrajnju lađu zadarske katedrale gdje su se pomolili pred moćima sv. Stošije koje se od 9. stoljeća nalaze u mramornom sarkofagu kojeg je dao izraditi zadarski biskup Donat koji je i dobio Stošijine moći na dar 810. godine te ih donio u Zadar.