Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: umirovljenje

Papa imenovao mons. Gherarda Gambellija nadbiskupom Firence

Novi poglavar Crkve u Firenci mons. Gherardo Gambelli, dosadašnji župnik Župe Madonna della Tosse u Firenci, naslijedit će 77-godišnjeg kardinala Giuseppea Betorija koji je prošle godine papi Franji podnio zahtjev za odreknućem od službe zbog navršene dobi, izvijestio je Vatican News. 

Kardinal Schönborn o vezi nacionalizma i vjere te o svom umirovljenju

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn dao je intervju za časopis „Die Malteser“ u kojem je izrazio zabrinutost zbog sve većeg progona vjere i opasne veze između nacionalizma i isključive vjere ili kulture te se osvrnuo na svoje umirovljenje, izvijestio je 19. prosinca Vatican News.

Papa Franjo imenovao novoga lisabonskog patrijarha

Sveti otac Franjo je na blagdan sv. Lovre, u četvrtak 10. kolovoza 2023., prihvatio odreknuće od pastoralnog upravljanja Lisabonskim latinskim patrijarhatom kardinala Manuela Joséa Macárija do Nascimenta Clementea i za novog patrijarha imenovao dosadašnjeg vojnog ordinarija u Portugalskoj Republici mons. Ruija Manuela Sousu Valérija, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa Franjo imenovao novog ostrogonsko-budimpeštanskog pomoćnog biskupa

Svetio otac Franjo prihvatio je odreknuće od službe ostrogonsko-budimpeštanskog pomoćnog biskupa Ferenca Cserhátija te na istu službu, na spomendan sv. Blaža, 3. veljače 2023., imenovao svećenika Subotištanske biskupije (Szombathely) Leventea Balázsa Martosa, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

1 2 3 4