Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Schönborn o vezi nacionalizma i vjere te o svom umirovljenju

Beč (IKA)

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn dao je intervju za časopis „Die Malteser“ u kojem je izrazio zabrinutost zbog sve većeg progona vjere i opasne veze između nacionalizma i isključive vjere ili kulture te se osvrnuo na svoje umirovljenje, izvijestio je 19. prosinca Vatican News.

Iako je progon kršćana vjerojatno glavni prioritet u cijelom svijetu, sve je veći progon mnogih religija, rekao je kardinal Schönborn. „U Mjanmaru, na primjer, muslimane progone budisti, u Indiji radikalni hindusi progone sve druge religije. Muslimani također na najokrutniji način progone jedni druge.“

Bečki nadbiskup nedavno je ponovno uočio razvoj „u kojemu je nacionalno mišljenje, s jednom kulturom, jednom vjerom, jednim jezikom, postalo cilj opstanka i egzistencije. To je razvoj koji vodi netoleranciji prema bližnjima.“ Protuslika tomu je ono što papa Franjo naziva „univerzalnim bratstvom“, naglasio je.

U konačnici, kršćanstvo ima najljepši odgovor na progonstvo: „Isus nije došao na svijet da izbjegne patnju, nego da omogući pomirenje među ljudima kroz ljubav i odanost.“ To je također „kvasac među progonjenim kršćanima u Isusovu duhu, da ne reagiraju s mržnjom jer će radije podnijeti nepravdu nego učiniti nepravdu.“

21 koptski mučenik

Kardinal Schönborn se je prisjetio 21 koptskog mučenika koje su ubili pripadnici tzv. Islamske države, u Libiji 2015. godine. Ti kršćani, koji su očito morali umrijeti zbog svoje vjere koje se nisu htjeli odreći, „znak su nade za svijet“, istaknuo je.

Papa Franjo također je nedavno priznao svetost ovih mučenika za Katoličku Crkvu u susretu s koptskim patrijarhom Tawadrosom, dodao je. „Posjetio sam ožalošćene obitelji ovih svjedoka vjere u njihovom domu, što je bio jedan od izuzetnih susreta u mom životu. Ondje nitko nije govorio o osveti, bila je prava radost zbog svetosti njihovih sinova, unuka ili braće.“ I crkveni otac Tertulijan je kazao: „Krv mučenika postaje sjeme kršćanstva.“

Pitanje umirovljenja kao bečkog nadbiskupa

S obzirom na svoju dob, bečki nadbiskup se je osvrnuo i na svoje umirovljenje. „Papa Franjo me je službeno obavijestio da bih trebao proslaviti svoj 80. rođendan – koji je početkom 2025. – dok sam još u službi. To znači da svi moramo imati malo strpljenja jedni s drugima“, rekao je.

U intervjuu za „Die Malteser“ kardinal je pohvalio njihovo raznoliko kršćansko svjedočanstvo. Posebno je istaknuo mnoge mlade osobe koje su uključene u maltešku bolničku službu u Austriji: „Impresioniran sam njihovom osjetljivošću na nevolje onih kojima je potrebna zaštita. Ovo je također vrijedna životna škola i temelj za zajednicu u kojoj ljudi motiviraju jedni druge – i koja povezuje mlade ljude jedne s drugima“, prenosi Vatican News.