Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa imenovao mons. Gherarda Gambellija nadbiskupom Firence

Vatikan (IKA)

Novi poglavar Crkve u Firenci mons. Gherardo Gambelli, dosadašnji župnik Župe Madonna della Tosse u Firenci, naslijedit će 77-godišnjeg kardinala Giuseppea Betorija koji je prošle godine papi Franji podnio zahtjev za odreknućem od službe zbog navršene dobi, izvijestio je Vatican News. 

Budući prelat, koji ima više od deset godina misionarskoga iskustva u Africi, bit će zaređen za nadbiskupa 24. lipnja.

Rodom iz grada Viareggia, 54-godišnji mons. Gambelli zaređen je za svećenika 1996. u Firenci. Uz različite službe u nadbiskupiji stekao je licencijat iz biblijske teologije na Sveučilištu Gregoriana te doktorirao na Teološkom fakultetu Središnje Italije.

Godine 2011. zatražio je da ode u Čad kao svećenik fidei donum, gdje je obavljao službu župnika u Župi sv. Jozefine Bakhite u nadbiskupiji N’Djaména te bio odgovoran za pastoral zvanja do 2022. godine. Stekao je, osim toga, iskustvo zatvorskoga kapelana u nadbiskupiji N’Djaména te u kaznionici u Apostolskom vikarijatu Mongo.

Čovjek ljudskih, zemljopisnih i egzistencijalnih periferija – tako je kardinal Betori definirao novog nadbiskupa, koji je zahvalio Papi, rekavši da želi služiti Crkvi u Firenci i odužiti se za golemi dar evanđelja. Godine provedene u Africi, dodao je, potvrdile su mu da je najbolji način vrjednovanja dobivenih darova njihovo dijeljenje s drugima, izvijestio je Vatican News.