Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gašparović na Josipovo slavio zahvalnu misu u povodu umirovljenja

Srijemska Mitrovica (IKA/TU)

Umirovljeni srijemski biskup Đuro Gašparović predslavio je zahvalnu misu u povodu umirovljenja, na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2024. u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.

Slavlje podijeljenih osjećaja

U slavlju su sudjelovali apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Santo Rocco Gangemi, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije Ćirila i Metoda beogradski nadbiskup Ladislav Nemet, srijemski biskup Fabijan Svalina, subotički biskup Ferenc Fazekas, ruskokrsturski vladika Đura Džudžar, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, umirovljeni požeški biskup Antun Škvorčević, imenovani zrenjaninski biskup Mirko Štefković, otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi mons. Simon Sanchez Bolivar, te svećenici Srijemske, Subotičke i Požeške biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Slavlju je prisustvovala i uprava provincije milosrdnih sestara Svetoga Križa, koje u Srijemskoj Mitrovici djeluju sto godina. Također su nazočili predstavnici gradskih i civilnih vlasti, gradonačelnica Srijemske Mitrovice Svetlana Milovanović i šef kabineta Uroš Veselinovć, te zamjenik pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić.

Na početku slavlja nuncij Gangemi obratio se umirovljenom biskupu Gašparoviću. Kazao je da je to slavlje podijeljenih osjećaja – tuge, ali i radosti i mira. Dodao je da je ono znak zahvalnosti za djelo koje je učinjeno tijekom mnogih godina na različitim područjima. Zamolio je Gospodina da nagradi biskupa Gašparovića za mnoge godine služenja, milošću mira i zdravljem.

Josipova tiha poslušnost, duboka vjera i predanost obitelji su uzor vjernicima

Nakon Evanđelja koje je navijestio vlč. Luka Ivković, biskup Gašparović je u homiliji istaknuo lik sv. Josipa. Naglasio je da ga tiha poslušnost Božjoj volji, duboka vjera i neumorna predanost obitelji čine uzorom vjernicima. Njegova skromnost i poniznost podsjećaju vjernike na važnost služenja bez traženja nagrade ili priznanja. Rekavši da sv. Josip poučava kako treba odgovoriti na Božji poziv, istaknuo je koliko je važna vjera i pouzdanost u Božji plan.

Biskup Gašparović je kazao i da je sv. Josip za vjernike uzor u obiteljskom životu. „Sveti Josip nas podsjeća na važnost obitelji i odgovornosti prema njoj. Iako se malo zna o njegovim riječima, malo je govorio, ali njegova djela govore, govore i danas. Govore o njegovoj dubokoj ljubavi prema Mariji i prema Isusu, ali isto tako i o ljubavi prema svima nama, prema toj velikoj obitelji Crkve. Njegova predanost kao hranitelja Isusa i skrbnika obitelji predstavlja nevjerojatan primjer očinske ljubavi i brige. Zato, dok razmišljamo o sv. Josipu, pozvani smo oponašati njegovu poslušnost, vjeru i ljubav prema Bogu i obitelji. Neka nam njegov primjer bude inspiracija da slijedimo Božju volju u svakom trenutku svoga života, da se pouzdajemo u njegovu providnost i da ljubimo i podržavamo svoje bližnje s istinskom očinskom ljubavlju.“

Nastojao sam biti vjerni služitelj Crkve

Mons. Gašparović se potom osvrnuo na dvadeset i osam godina svoje biskupske službe. „Zahvalnost znači spoznati, znači priznati što nam je sve darovano, počevši od dara života do naših duševnih i duhovih sposobnosti, pa do brojnih konkretnih djela ljubavi, potpore, utjehe koje smo primili od drugih ljudi koji su se pokazivali kao naši bližnji“, kazao je.

Zahvalio je Trojedinom Bogu, Papi koji ga je imenovao biskupom, Apostolskoj nuncijaturi, biskupima Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su mu bili podrška u njegovoj biskupskoj službi. Također je zahvalio biskupu Svalini, koji je prihvatio imenovanje za biskupa koadjutora Srijemske biskupije. Zahvalio je i svim svećenicima i vjernicima laicima, institucijama i ljudima dobre volje koji su s njime surađivali i tako mu pomagali u njegovoj biskupskoj službi.

„Kroz svoju biskupsku službu nastojao sam, poput sv. Josipa, voditi našu biskupijsku zajednicu kroz mnoge izazove i radosti života. Kao što je sv. Josip bio vjeran prijatelj, pratitelj i podrška Blaženoj Djevici Mariji i Isusu, tako sam nastojao biti vjerni služitelj Crkve potičući sve da slijede Krista u svom životu…“

Na kraju je sve zamolio da mu oproste sve ono što je krivo uradio ili propustio uraditi dobro. „Vaša su očekivanja od mene možda bila veća, a moje slabosti i mogućnosti možda nisu to sve postigli. Molim i Milosrdnoga Oca Nebeskoga da mi bude milostiv, sv. Dimitrija i Srijemske mučenike da me zagovaraju kod Gospodina, a dragu Gospu Tekijsku molim da upravi svoj majčinski pogled na sve nas i da nas preporučuje svome milosrdnom Sinu Isus Kristu,“ zaključio je mons. Gašparović.

Nakon pričesti se umirovljenom biskupu obratio preč. Blaž Zmaić. Podsjetio je na važne nadnevke u biskupskoj službi umirovljenoga srijemskog biskupa. Usporedio je njegovo služenje biskupiji sa sv. Josipom, koji je uvijek na raspolaganju Bogu i čovjeku, jer i prilikom odlaska u mirovinu ostaje u Srijemu, kao podrška i pomoć novom dijecezanskom biskupu. Preč. Zmaić je na kraju u ime svećenika i vjernika zaželio umirovljenom biskupu sve najbolje u mirovini. Predstavnik svećenika i predstavnica vjernika pritom su mu uručili dar: mitru, križ i cvijeće.

Hvala vam za sve dobro učinjeno

Potom se nazočnima obratio novi srijemski biskup Fabijan Svalina. Zahvalio je Gospodinu za dar života, svećeništva i služenja u Crkvi te Papi za iskazano povjerenje i imenovanje biskupom. U zahvalu je uključio i Apostolsku nuncijaturu u Beogradu „koja je uvijek na raspolaganju za sve što je potrebno“. Na kraju je zahvalio za podršku braći biskupima Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, izrazivši nadu da će tako biti i ubuduće.

Mons. Svalina se potom obratio umirovljenom biskupu zahvalivši mu za se do sada učinjeno. „Zahvaljujem vam za sve ono učinjeno dobro za Srijemsku biskupiju u vremenima i prilikama kada to nije bilo jednostavno ni lako. Nakon vašeg imenovanja i biskupskog ređenja 1996. kao pomoćnog biskupa tada Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije ubrzo ste postali rezident ovdje u Srijemu, u Petrovaradinu kao generalni vikar za Srijem s posebnim ovlastima. Bilo je u to vrijeme veoma važno ohrabrivati i očuvati preostalo raspršeno, rastjerano malo stado u vihoru ratova koji su se nadvijali nad ovim prostorima bivše države, 90-ih godina prošlog stoljeća. Srijemska biskupija proživjela je strahovito stradanje, egzodus svojih vjernika. U svemu tomu bilo je potrebno ponovno pastoralno organizirati ovo područje u novonastalim okolnostima te ustrojiti i pripremiti tadašnji Vikarijat za ponovno osamostaljenje Srijemske biskupije koje se dogodilo 2008. godine odlukom pape Benedikta XVI kada vas je imenovao i prvim biskupom ponovno osamostaljene Srijemske biskupije. Od srca vam hvala, kao dosadašnjem dijecezanskom biskupu Srijemske biskupije, za sve dobro učinjeno, kao i svim svećenicima i brojnim suradnicima koji su djelovali u proteklom razdoblju. Na poseban način spominjemo se svih onih koji su preminuli: svećenika, redovnika i redovnica, vjernika laika koji su dali velik svjedočki doprinos očuvanju vjerničke zajednice na prostoru Srijemske biskupije“, poručio je.

Unatoč brojnim izazovima, postoje skromni pomaci

Biskup Svalina se potom osvrnuo na poteškoće s kojima se suočava Crkva u Srijemu i zamolio za pomoć i angažiranost, „da zajedničkim naporima nastojimo djelovati dalje na pastoralnom, duhovnom i materijalnom području očuvanja i obnove drage nam Srijemske biskupije. Nemali je broj izazova, poteškoća s kojima se suočavamo: pastoralni (malene i staračke zajednice), personalni problemi – nedostatak svećenika, administrativno-upravni, iscrpljujući dugotrajni parnični postupci, neraspoloživost za povrat nacionalizirane i oduzete imovine, a ponajviše demografski izazovi naše biskupijske zajednice. Iseljavanje mladog i radno sposobnog stanovništva. Mješovite ženidbe i svi drugi pastoralni izazovi…

Uz sve to naša biskupijska zajednica moli za nova svećenička zvanja. To još više i zdušnije molimo u ovo sveto korizmeno vrijeme. Više no ikad potrebni su nam svećenici spremni odvažno odgovoriti na Isusov poziv i poslanje, te da predano, angažirano, bez zadrške, osobne računice, ponizno i jednostavno evangelizacijski djeluju u ovim našim specifičnim okolnostima i prostorima. Vas draga braćo svećenici Srijemske biskupije i vi koji djelujete u biskupiji pozivam da i dalje i još zauzetije zajedno sa mnom i umirovljenim biskupom Đurom, prionemo poslanju koje smo primili od Gospodina“, pozvao je srijemski biskup.

Iako postoje brojni izazovi, kazao je da ipak ima napretka u životu i radu biskupije. „Postoje vidljivi, možda skromni pomaci u našim pastoralnim inicijativama, aktivnostima. Evo nekih od kamenčića slaganja mozaika Srijemske biskupije. Medijski smo postali vidljiviji i prepoznatljiviji. Povećana je aktivnost i zauzetost mladih vjernika koji se osjećaju ohrabrenima te ih u ovoj prigodi pozdravljam i ohrabrujem u svim inicijativama. Nakon dugih mjeseci rada sistematizirani su gotovo svi pravni biskupijski subjekti. Predstoje još koraci oko uređivanja statusa drugih specifičnih pravnih osoba, ali i uređivanja pravnih statusa svećenika stranih državljana, njihova zdravstvena i druga pitanja. Prostora za rad i napredak napretek. Bez vas braćo svećenici ništa nema i ne bi imalo smisla. Mnoge inicijative i dobra djela ovise baš o nama svećenicima i našoj svesrdnoj, bezrezervnoj zauzetosti za iste. Evangelizacijsko djelo to od nas traži. I ovom prigodom pred svima hvala vam za sve do sada očitovano.“

Obnova infrastrukture

Mons. Svalina je na kraju spomenuo infrastrukturne probleme koji postoje u sjedištu biskupije, te kazao da se započinje s njihovim rješavanjima. Najavio je i početak sanacije srijemske katedrale. „Srijemski biskup od 2021. godine rezidira u Srijemskoj Mitrovici. S tim u vezi potrebna su i infrastrukturna rješenja. Nadamo se da ćemo do kraja građanske godine uspjeti izraditi glavni i izvedbeni projekt te ishoditi sve potrebne dozvole za temeljitu rekonstrukciju sadašnje župne kuće te izgradnje pastoralno-kulturnih-ekonomskih prostora, a sve pod zajedničkim imenom Kompleks Dimitrianum. Sredstva za ovu fazu osigurala je Vlada Republike Hrvatske.

„Nadamo se i materijalnoj podršci republičkih, pokrajinskih i gradskih vlasti Republike Srbije. Ovog ljeta nadam se i početku radova u katedrali. U obnovi je najavljena i materijalna podrška Grada Sremske Mitrovice“, rekao je biskup pozdravivši gradonačelnicu Milovanović.

„Sve to, velik je izazov svakom od nas, ali duboko uvjeren u moćni zagovor Srijemskih mučenika, našeg sv. Dimitrija, đakona i mučenika, kao i majčinski zagovor i pomoć drage naše Gospe Snježne, Gospe Tekijske da ćemo to veliko povjereno djelo, za spasenje duša predano i zauzeto raditi. Neka nam i ovo povlašteno vrijeme korizme pomogne u osobnom sazrijevanju i promišljanju i neposrednijem suodnosu s Gospodinom, te da kroz promišljanje o Isusovoj muci i smrti, u molitvi i osobnom trpljenju snažnije doživimo radost Isusova ali i našeg uskrsnuća,“ zaključio je mons. Svalina.

Predaja pastorala

Na kraju slavlja, umirovljeni biskup Gašparović predao je biskupski štap novom dijecezanskom biskupu, te su zajedno udijelili završni blagoslov.

Nakon euharistije, vjernici, koji su došli iz gotovo svih župa biskupije, okupili su se u župnoj dvorani na domjenku i druženju.