Budi dio naše mreže
Izbornik

Dokumentarni film HTV-a: Nikola Tavelić - 50 godina svetosti

Zagreb (IKA)

Hrvatska televizija u nedjelju 21. lipnja u 21.10 sati na Prvom programu prikazat će pedestdvominutni dokumentarni film Nikola Tavelić – 50 godina svetosti. 

Nikolino štovanje do izražaja dolazi 1889., nakon što ga je blaženim proglasio papa Lav XIII. O čovjeku iz vremena davnog i danas svjedoče Šibenik, u kojem je rođen nakon godine 1340., samostan franjevaca konventualaca sv. Frane s istoimenom crkvom koja je Nikolino nacionalno svetište i samostanski muzej koji čuva svečeve sandale. Nadalje, svjedoči zemlja bosanska u kojoj je prvi službeno proglašeni hrvatski svetac 12 godina djelovao kao misionar te Jeruzalem u kojem je 14. studenoga 1391. s trojicom subraće, iz Francuske i Italije, mučenički umro za Krista. Proglašenjem svetim  u bazilici sv. Petra 21. lipnja 1970. papa Pavao VI. u nazočnosti velikoga mnoštva iz Hrvatske i dijaspore stavio je Nikolu Tavelića pred vjernike kao zadatak, da ga prihvate, štuju i da mu se mole.  

Dokumentarni film sniman je u Zagrebu, u Župi sv. Nikole Tavelića na Kustošiji i u crkvi Sv. Antuna i samostanu Svetog Duha; u Šibeniku, u Nacionalnom svetištu i samostanu u kojem je boravio, u Bosni i Hercegovini, te u Svetoj zemlji, s naglaskom na Jeruzalem. Snimljena je bogata arhivska građa, a zahvaljujući nositelju autorskih prava, „Kršćanskoj sadašnjosti”, uvršteni su i ulomci iz filma kanonizacije u Rimu 1970. godine.  U dokumentarnom filmu sudjeluje vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, šibenski biskup Tomislav Rogić, rektor Svetišta fra Ivan Bradarić, redovnici četiriju franjevačkih provincija, jedna redovnica i svjetovne osobe.

Scenarist i urednik je Neno Kužina, redatelj Davor Borić Bubi, direktor fotografije Dražen Lipka, a montažerka Davorka Feller. 

Pretpremijera filma bit će u Šibeniku u petak 19. lipnja u 20 sati u Interpretacijskom centru Civitas Sacra.

Ključne riječi:
dokumentarni film HTV Tavelić