Budi dio naše mreže
Izbornik

Dominikanke posjetile župu Tavankut

Tavankut (IKA)

Sestre dominikanke Kongregacije svetih Anđela čuvara posjetile su 15. veljače župnu crkvu i nekadašnju svoju kuću.

Ljubazno su ih pozvali i primili župnik Marijan Vukov i domaći sin vlč. Tomislav Vojnić Mijatov. Dominikanke su u toj župi bile prisutne četrdesetak godina i ostavile neizbrisivi duhovno-pastoralni trag.

Tijekom kratkog posjeta, pogledale su veliku župnu crkvu posvećenu Srcu Isusovu. S. Antonija Matić je još kao mlada časna sestra bila kratko u Tavankutu te je zasvirala na orguljama za sjećanje na neka prošla vremena. Sestre su potom zapjevale sv. Dominiku, utemeljitelju dominikanskog reda.

Pogledale su i svoju nekadašnju skromnu kuću posvećenu Gospi Lurdskoj, za koju se rade neki budući planovi u župi. Među sestrama je bila i časna majka s. Jaka Vuco koja je s ostalim sestrama ostala u kratkom razgovoru sa župnikom Vukovom u župnom domu.

Dominikanke su od 1958. godine na molbu tadašnjeg subotičkog biskupa  Matiše Zvekanovića iz Župe sv. Jurja u Subotici došle pastoralno djelovati u župu Tavankut. Prva sestra koja je došla na župu bila je Marija Josipa Vidaković. Sestre su na župi bile katehete, kantorice i sakristanke a u narodu su bile poznate kao „bile časne“.

Župa Tavankut je zajedno sa svojim sestrama izmolila šest redovničkih zvanja, koje su djelovale na Korčuli, Splitu, Zagrebu i u Subotici. Pitoma duša i ravnica poziva, žetve puno, a novih snaga malo. Susret je ispunio srce, a za nova zvanja ostaje moliti Gospodara.

Ključne riječi:
dominikanke Tavankut