Budi dio naše mreže
Izbornik

Dominikanski mjesec za mir usredotočen na Ukrajinu

Zagreb (IKA)

S prvom nedjeljom došašća, 29. studenoga na razini Reda propovjednika počeo je novi Dominikanski mjesec za mir koji će vrhunac imati 1. siječnja 2021., na Svjetski dan mira, izvijestio je promicatelj za „Pravdu i mir“ Hrvatske dominikanske provincije fr. Ivan Marija Tomić, OP.

Ovogodišnji Dominikanski mjesec za mir usredotočen je na Ukrajinu, u kojoj, čak i usred eskalacije pandemije covid-19, još uvijek od travnja 2014. bjesni rat s Rusijom i separatistima u istočnoj regiji Donbasa. Ljudi u cijeloj Ukrajini, a ne samo na tom području, osjećaju ratne utjecaje, naveo je u dopisu fr. Ivan.

Pojasnivši da su dominikanci vrlo uključeni u nekoliko procesa i projekata koji promiču mir i skrb o žrtvama sukoba, fr. Ivan je istaknuo da će u središtu pozornosti pružanja duhovne i financijske podrške biti centar Sv. Martin de Porres u Fastivu, u kojem se dugi niz godina brinu o socijalno ugroženoj djeci: siročadi, djeci s ulice, bolesnoj djeci i djeci iz siromašnih obitelji. Od početka neprijateljstava u istočnoj Ukrajini, Centar je otvorio svoja vrata djeci čije je djetinjstvo zatrovano ratom. U Centru su prihvatili više od 220 djece iz borbene zone i ponudili im psihološku i duhovnu pomoć i priliku da se oporave u sigurnom okruženju.

Na temelju smjernica dopisa Generalne kurije Reda i dosadašnjih aktivnosti fr. Ivan je pozvao sve dominikanske zajednice da se uključe molitvama, propovijedanjem i financijskim prilozima navedenom projektu. Konkretno je predložio da se u molitvi Jutarnje ili Večernje doda zaziv: „Za mir i pravdu u svijetu, a osobito u Ukrajini, molimo te!“; da se u samostanskim/župnim crkvama ili kapelama zajedno s pukom održi jedno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te misa s nakanom za mir i pomirenje u Ukrajini; da se na četvrtu nedjelju došašća organizira kolekta koja će se dostaviti u Provinicijalat, te će biti proslijeđena dominikancima u Ukrajini; da u propovijedanju tijekom toga mjeseca bude spomenut i Dominikanski mjesec za mir (svakako na četvrtu nedjelju došašća kad će biti prikupljana i novčana pomoć).

Učitelj Reda propovjednika fr. Gerard Timoner u upućenim prigodnim pismima istaknuo je da je nakon tri dosadašnja Mjeseca za mir, ovaj projekt postao redovitim dijelom godišnjeg projekta cjelokupne dominikanske obitelji. Cilj Dominikanskog mjeseca za mir jest potaknuti solidarnost braće i sestara u Dominikanskom redu s onom braćom i sestrama koji žive i djeluju u teškim uvjetima u pojedinim zemljama svijeta, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija.