Budi dio naše mreže
Izbornik

Don Josip Vidas položio je licencijat i stekao titulu maestra

Rim (IKA)

Svečanim završnim koncertom na orguljama pod nazivom „Exaltabo te Deus meus rex“ 5. ožujka na Papinskom Institutu za crkvenu glazbu u Rimu, Josip Vidas, svećenik Krčke biskupije i pitomac Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, u klasi maestra Roberta Marinija položio je licencijat i stekao titulu maestra.

Program završnog koncerta iz smjera romantične i suvremene glazbe sadržavao je izvedbe djela svjetski poznatih kompozitora Maxa Regera, Lionela Rogga, Charles-Maria Widora i Franz Liszta.

Don Josip Vidas rođen je 1987. godine u Novalji na otoku Pagu. Nakon osnovne glazbene škole, kao kandidat Krčke biskupije, završava gimnaziju u sjemeništu u Zadru nakon kojega upisuje Teološki fakultet u Rijeci. Teologiju je diplomirao 2012. sa maksimalnim prosjekom ocjena za što je dobio priznanje rektora Sveučilišta u Zagrebu. Iste godine primio je redove đakonata i prezbiterata. Nakon dvije godine pastoralnog služenja u biskupiji Krk, 2014. godine dekretom biskupa upisuje studij crkvene glazbe u smjeru orgulja na Papinskom institutu za crkvenu glazbu (Pontificio Istituto di Musica Sacra) u klasi maestra Roberta Marinija te 2017. stječe prvi akademski stupanj prvostupnika. Zatim nastavlja studij i specijalizaciju u orguljama i orguljaškoj kompoziciji na istome institutu i u klasi istoga profesora. Tijekom studija obnašao je službu orguljaša u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, vodio mješoviti zbor i animirao liturgijsko pjevanje. Više puta u crkvi sv. Jeronima održao je koncert na orguljama na kojem je izvodio nekoliko djela svjetski poznatih kompozitora.

Završnom koncertu, koji je ocijenjen summa cum laude od strane profesorske komisije, nazočili su brojni gosti, među kojima, krčki biskup mons. Ivica Petanjak, rektor Zavoda sv. Jeronima Marko Đurin, vicerektor Marko Škraba, svećenici studenti Zavod sv. Jeronima, roditelji, rodbina, dobročinitelji i prijatelji don Josipa.