Budi dio naše mreže
Izbornik

Don Stanko Lasić oprostio se od katedralne župe u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Na misi koju na prvu nedjelju došašća 1. prosinca u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić više različitih slavlja okupilo je i veliki broj vjernika. Dugogodišnji katedralni župnik dr. don Stanko Lasić oprostio se od župljana, a prisegu je položio novi katedralni župnik don Marin Lučić koji je dosad obnašao službu katedralnog vikara.

Dvije obitelji krstile su svoje treće dijete, a dobrodošlicu malom Ivanu i Mateju Gabrijelu pljeskom su nakon krštenja poželjeli okupljeni vjernici.

Biskup Uzinić zahvalio je za don Stankovo služenje dubrovačkoj Crkvi te nabrojio njegove brojne službe koje je obnašao i srčanu predanost u radu za vjernike. Poželio je da mu Gospodin blagoslovi umirovljeničke dane. Obraćajući se novom župniku Lučiću, biskup Uzinić ustvrdio je kako nije nevažno što je posljednjih godina bio skupa na župi s don Stankom koji je na njega prenio svoja iskustva. Budi kontinuitet, ali i daj svoj doprinos, poručio mu je biskup i pozvao vjerničku zajednicu da surađuju s novim župnikom kao što su i s dosadašnjim.

Na kraju mise vjernicima se na svoj uobičajeni vedri način obratio i don Stanko Lasić, nakon više od pola godine odsustva iz katedrale i ove vjerničke zajednice. Zahvalio je biskupu što ga je često posjećivao dok je bio bolestan i oporavljao se, zahvalio je svima koji su ga posjećivali, molili za njega i zanimali se za njegovo zdravstveno stanje, izrazio je radost zbog novog župnika koji će nastaviti s obnovom katedrale istaknuvši da od kada je on došao u katedralu kao župni vikar da je unio jedan novi duh, da je ona oživjela i postala ispunjena vjernicima i vjerničkim životom.

Riječi zahvalnosti izrekao je i novi župnik Lučić ponovivši svoje opredjeljenje zapisano kada je postajao svećenik razumijevajući da sve što ima je dar, pa i on kao svećenik želi svima biti dar. Kazao je i kako je cijelu svoju svećeničku formaciju, a kasnije i kao svećenik, bio vezan uz katedralu. O odnosu s don Stankom posvjedočio je da mu je bio pravi brat, skrbni otac i pravi svećenik kod kojeg je vidio njegovu gorljivost i ljubav prema Crkvi, otvoren za sve sugestije i dajući mu potporu.

„Želim s vama biti brat, a za vas otac i pastir“, citirao je novi župnik sv. Augustina. „Molite da svoj život neprestano suobličavam Kristu, da zaboravim sebe kako ništa ne bih tražio za uzvrat nego da sav moj život bude dar bratu čovjeku i dar Bogu“, rekao je Lučić.

Dr. don Stanko Lasić bio je župnik katedralne župe Gospe Velike od 1990. godine, te je bio jako aktivan u različitim područjima pastorala. Sada se oporavlja u Svećeničkom domu nakon što mu je bilo pozlilo na uskrsnom hodočašću u Rim.

Liturgijsko pjevanje na misi predvodili su katedrali zborovi, a članovi Bratstva Presvetog Sakramenta u svojim odorama aktivno su sudjelovali u liturgiji. Nakon mise okupljeni vjernici su u redu čekali kako bi u sakristiji pozdravili don Stanka Lasića.