Budi dio naše mreže
Izbornik

Donja Dolina: Proslavljen spomendan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja

Donja Dolina (IKA)

Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja proslavljeno je uoči samoga spomendana, u nedjelju 28. kolovoza na groblju „Gradina“ u Donjoj Dolini, gdje se okupilo dvadesetak vjernika rodom iz Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Dolina.

Misno slavlje predslavio je bosanskogradiški župnik i upravitelj Župe Dolina vlč. Predrag Ivandić. Nazočnim vjernicima govorio je o liku sv. Ivana Krstitelja, koji je najavio dolazak Mesije – Isusa Krista. Kazao je da je vrlina sv. Ivana Krstitelja poniznost, koja je i danas nužna, ali i odlučnost, zbog koje je podnio mučeničku smrt.

U selu Donja Dolina, koje je sastavni dio Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Dolina, prije rata u BiH je živjelo 440 katoličkih vjernika, a sada ih tamo živi njih osmero.

Spomendan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja od pamtivijeka se častio u Donjoj Dolini, na groblju, gdje je nekoć bila drvena kapela. Godine 1968. tadašnji župnik don Stjepan Guberac izgradio je novu, koja i danas postoji, iako je u tijeku rata u BiH, kao i njeni vjernici doživjela, teške strahote, paljenje i druge vidove devastacija.

Župnik je najavio sljedeće misno slavlje na tom mjestu, uoči svetkovine Svih Svetih, u nedjelju 30. listopada, kada će se ondje proslaviti i spomendan Dušnog dana i blagosloviti grobovi. Nakon misnog slavlja razgovaralo se o održavanju groblja, ali i o drugim aktivnostima u samoj župi.