Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. dr. Davor Derenčinović izabran za suca Europskog suda za ljudska prava

Strasbourg (IKA)

Parlamentarna skupština Vijeća Europe izabrala je u utorak 22. lipnja prof. dr. sc. Davora Derenčinovića, člana Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et Pax“ i Pravnog odbora Komisije biskupskih konferencija EU-a (COMECE), za suca Europskog suda za ljudska prava.

Dr. Derenčinović izabran je apsolutnom većinom (133 od 203 važeća glasa) ispred drugih dvoje hrvatskih kandidata predloženih od Vlade RH, Lovorke Kušan (65) i Marina Mrčele (5). Izabran je na mandat od devet godina, koji počinje 2. siječnja 2022.

Davor Derenčinović rođen je u Zagrebu 7. kolovoza 1970. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je 2000. godine i doktorirao. Usavršavao se u SAD-u, Italiji, Njemačkoj, Ujedinjenoj Kraljevini i Kini. Radio je na sveučilištima u Osijeku, Sarajevu, Rijeci, Mostaru i Zagrebu. Predstojnik je Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Član je Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et Pax i Pravnog odbora Komisije biskupskih konferencija EU-a (COMECE).

Predsjednik je Akademije pravnih znanosti Hrvatske, član je Izvršnog odbora Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU-a i predsjednik Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu.

Od 2010. bio je na popisu ad hoc sudaca Europskog suda za ljudska prava. Također, predsjednik je Skupine stručnjaka Vijeća Europe za sprječavanje trgovanja ljudima.

Hrvatski je branitelj i nositelj Spomenice Domovinskog rata, piše na stranicama Parlamentarne skupštine.