Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Denis Mukwege na općoj audijenciji s papom Franjom

Vatikan (IKA)

Među vjernicima nazočnima 22. svibnja na općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra bio je i prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Denis Mukwege, kongoanski liječnik i aktivist, kojega je papa Franjo pozdravio na kraju audijencije, izvijestio je Vatican News.

Rođen 1955. godine u Bukavuu, u Demokratskoj Republici Kongo, Denis Mukwege studirao je medicinu, najprije u Burundiju, a poslije u Francuskoj, te specijalizirao ginekologiju i porodništvo. Vrativši se u domovinu, 1998. godine je u Bukavuu osnovao bolnicu („Panzi Hospital“) za brigu o ženama žrtvama silovanja koje je veliki problem u njegovoj zemlji. Smatra se najvećim stručnjakom u svijetu za liječenje tjelesnih i psiholoških posljedica seksualnoga nasilja. Zbog borbe u zaštiti ljudskih prava, 2014. godine mu je Europski parlament dodijelio Nagradu Sakharov, a 2018. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Mukwegeova aktivnost za žene žrtve nasilja ne zaustavlja se tek na medicinskoj skrbi. Bolnica koju dr. Mukwege vodi pomaže ženama i da razviju nove vještine za zarađivanje za život, budući da su mnoge od njih nakon silovanja isključene iz zajednice. Djevojčicama se pomaže kako bi se mogle vratiti u školu, a nudi se i pravni savjeti onima koji se u potrazi za pravdom odluče za tužbe. Dr. Mukwege također intezivno radi i na podizanju svijesti za obranu prava žena u svojoj zemlji i inozemstvu, te poziva na okončanje nasilja u DR Kongo. Bolnica je smještena u siromašnom i nestabilnom području pokrajine Južni Kivu, u kojoj, zbog etničkih sukoba potaknutih nezakonitim prometom golemih mineralnih bogatstava, trpe brojne osobe. Oružani sukobi su česti, kao i napadi na civile, uključujući i silovanja koje čine bande koristeći to kao ratno oružje za ucjenjivanje i podčinjavanje stanovništva. Inače, u toj napaćenoj kongoanskoj pokrajini Kivu još od 1972. kao živi svetac djeluje i naš misionar fra Ilija Barišić iz Prozora, koji se također neumorno trudi osvijestiti Zapad na patnju braće i sestara kojima tolike godine služi, prenosi Fratellanza umana.

Nakon napada naoružane skupine 2012., koja je uslijedila nekoliko tjedana poslije Mukwegeove intervencije u Ujedinjenim narodima gdje je osudio one koji su odgovorni za nasilje, on je bio prisiljen s obitelji pobjeći u Europu. Unatoč stalnim prijetnjama, godinu dana kasnije ipak se vratio u Kongo kako bi pratio aktivnosti svoje bolnice. 

Nakon kraćeg sastanka s Papom Franjom, Denis Mukwege posjetio je francusku redakciju Vatican News-a, te je izrekao svoje dojmove:

“Mislim da je ovaj sastanak bio istinsko obogaćenje. On je Papa koji dobro poznaje probleme moje zemlje i koji se brine za osobe u nepovoljnom položaju, osobito za siromašne i najskromnije”, izjavio je Dr. Mukwege.

Na komentar novinara da ga nazvaju “liječnikom koji obnavlja žene”, Dr. Mukwege je izjavio: “Vjerujem da žene treba poštivati. Ukoliko želimo poštivati žene, vjerujem također da ih najprije moramo smatrati jednakima nama muškarcima. Mislim da je upravo razlika u dostojanstu koju pravimo između muškarca i žene ta koja nam omogućuje da ženu smatramo inferiornim bićem, a na taj način ulazimo u proces njezina uništenja, potpuno zaboravljajući da je ona nama jednaka – naša ‘licem u lice’, te da ju je Bog stvorio na vlastitu sliku i priliku. Mislim da naše kongoansko društvo neće moći krenuti naprijed ako žena ne dobije mjesto koje zaslužuje” – istaknuo je.