Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Josip Baloban za Glas Koncila: Vrijednosti su na velikoj povijesnoj kušnji

Zagreb (IKA)

U središnjem intervjuu novoga broja Glasa Koncila koji nosi nadnevak nedjelje 17. ožujka dr. Josip Baloban, profesor pastoralne teologije s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govori o rezultatima istraživanja o vrijednostima u Hrvatskoj.

Sugovornik iznosi promišljanja i o uzrocima značajnoga pada povjerenja u Crkvu – koje je sada na razini od 38 posto te je iza zdravstvenoga sustava, policije, odgojno-obrazovnoga sustava i vojske – te je u tom smislu odgovorio:

„Razlozi su svakako višestruki: unutarcrkveni i izvancrkveni; nerijetko ciljano stvaranje negativne percepcije Crkve u hrvatskoj javnosti, osobito u nekim medijima, koje se pojačava posljednjih godina. No, nitko u Crkvi nije oslobođen odgovornosti i vjerodostojnosti življenja i djelovanja. Jedino je različita odgovornost. Najviše su odgovorni oni koji imaju više službe i pozicije u Crkvi, a jednako tako i u društvu.“

Voditelj istraživanja dr. Josip Baloban odgovara i na pitanje zašto se Hrvatska polako i postupno liberalizira, kako je unatoč tome obitelj ostala vrednota bez konkurencije te što hrvatski građani misle o moralnim pitanjima.

„U javnom prostoru odviše se kopira i prepisuje iz neoliberalnih kretanja u svijetu, a da se pri tome ne vodi dovoljno računa o vlastitoj tradiciji i stvarnom načinu života hrvatskih građana“, kazao je dr. Baloban u intervjuu Glasu Koncila koji nosi naslov „Identitet Hrvata i vrijednosti na velikoj su povijesnoj kušnji“.