Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Malbašić u intervjuu Glasu Koncila o obiteljima s troje i više djece

Zagreb (IKA)

U trećem ovogodišnjem broju Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 17. siječnja sugovornik u intervjuu je dr. Ivan Malbašić, osnivač i predsjednik udruge »Obitelji 3plus« kojoj je posebno na srcu 600 tisuća roditelja i djece u Hrvatskoj koji žive u obiteljima s troje i više djece.

U razgovoru su otvorene teme: uloge države u podupiranju obitelji, važnosti demografske strategije, medijskoj stigmatizaciji obitelji s više djece… „Krajnje je vrijeme da se promijeni odnos institucija i politike prema obiteljima, posebno prema obiteljima s djecom, i da se prestane govoriti o troškovima ili rashodima kada se govori o obiteljima. Djeca naime nisu trošak, nego su zalog naše budućnosti i svako izdvajanje za djecu, a posebno u ovoj situaciji, treba gledati kao investiciju“, kazao je među ostalim dr. Malbašić za Glas Koncila.

„Bez djece, bez novih mladih ljudi koji žele raditi i stvarati, BDP može samo padati, kao i mirovine, a dugovi se povećavati. Takav trend nije održiv. Stopa prirodnoga prirasta u Hrvatskoj je kontinuirano negativna ne samo godinama, nego nažalost sada već i desetljećima. Već odavno trebali smo konkretnijim mjerama zaštititi, ili još bolje reći – osnažiti obitelji i djecu“, poručio je predsjednik udruge »Obitelji 3plus«.