Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Romana Lekić za Glas Koncila: Turizam se umjesto kapitala ponovno treba pozabaviti ljudima

Zagreb (IKA)

Dolaskom prvoga srpanjskoga vikenda Hrvatska je opet postala turistička »meka« koja već u predsezoni bilježi pozitivne rezultate te privlači brojne domaće i inozemne turističke goste. Stoga je u katoličkom tjedniku Glasu Koncila s nadnevkom 7. srpnja u intervjuu ugošćena dr. Romana Lekić, pročelnica Odjela za turizam na Visokoj školi za komunikacijski menadžment »Edward Bernays« u Zagrebu.

»Turistička politika u Hrvatskoj treba prepoznati važnost autentičnoga i drukčijega doživljaja i iskustva, vrijednost nematerijalne baštine jer
nam je tradicijska baština potencijalna turistička atrakcija i dobra i unosna poslovna prilika«, kazala je dr. Lekić i osvrnula se i na nedostatak radne snage u propulzivnom sektoru turizma koji treba promišljati i u kontekstu očuvanja lokalne zajednice i okruženja. »Većina turističkih odredišta u Hrvatskoj potpala je pod utjecaj globalne turističke kulture koja svojim standardnim proizvodima zamjenjuje tradicionalne lokalne kulture i tako umanjuje posebnost turističkoga odredišta. Globalizacija koja manipulira lokalnom kulturom uništava upravo one odlike turizma koje potiču ljude na putovanje. Takvih primjera ima i u Hrvatskoj«, kazala je dr. Lekić za Glas Koncila.