Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Zoran Velagić za Glas Koncila: Probleme hrvatskoga školstva tehnologija ne može riješiti

Zagreb (IKA)

„Sva tehnologija ovoga svijeta posve je beskorisna ako učenici ne nauče misliti svojom glavom, kritički se odnositi prema informacijama i procjenjivati vrijednost podataka. Sve je uzaludno ako učenici ne misle da je učenje i znanje lijepo i dobro, ako te sadržaje ne žele. Tehnologija je tek sredstvo u rukama motivirana učenika“ - poručio je prof. dr. Zoran Velagić s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta u Osijeku u intervjuu u novom broju Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 7. travnja.

Tematizirajući uvođenje reforme u cijeli obrazovni sustav uz koje se vežu i poruke o nužnosti uvođenja tehnologije u učionice, posebice tableta, dr. Velagić je kazao: „Tablet u nastavi ne će poticati kreativnost i bit će beskorisniji od dobro napisanoga i dizajniranoga udžbenika, jer provedena istraživanja dokazuju da učenici bolje uče iz tiskanoga nego iz digitalnoga medija. Naš kognitivni svijet posve se mijenja u digitalnom okružju – ne na bolje.“ Obrazložio je pritom zašto probleme hrvatskoga školstva tehnologija ne može riješiti.

Dotaknuo se sugovornik Glasa Koncila u intervjuu i teme elektroničkoga nakladništva, ali i iznio zanimljive nalaze do kojih je došao znanstveni projekt E-READ (Evolucija čitanja u digitalno doba) u kojem se ispitivalo razumijevanje i pamćenje tekstova prezentiranih na tiskanim, odnosno digitalnim medijima.

Cjelovit intervju s Dr. Zoranom Velagićem pročitajte u novom broju Glasa Koncila.

 

Ključne riječi:
Dr. Zoran Velagić Glas Koncila