Budi dio naše mreže
Izbornik

Drama migranata na granici sa SAD-om

Tijuana (IKA)

Više od dva tjedna oko 6000 migranata, većinom obitelji iz Hondurasa, bilo je smješteno u jednoj sportskoj dvorani u Tijuani, tik uz granicu Meksika sa Sjedinjenim Američkim Državama. Zbog jake kiše i niskih temperatura koje su pogodile taj meksički grad, mnogima se pogoršalo zdravstveno stanje, te su ih vlasti preselile u novo sklonište.

Mario Osuna, odgovoran za socijalna pitanja u Tijuani, izjavio je za agenciju France Press da se u novom skloništu nalazi oko 2000 migranata, oko 500 ih spava na ulici, dok se za ostalih 3500 ne zna gdje se nalaze. Pretpostavlja se da se vraćaju u svoju zemlju ili traže sredstva za povratak. U međuvremenu američki ministar obrane James Mattis produžio je misiju vojnika raspoređenih na granici s Meksikom do kraja siječnja.

Pat Murphy, misionar svetoga Karla i ravnatelj Udruge „Migrantov dom” u Tijuani istaknuo je za Radio Vatikan da je iz razgovora s migrantima saznao da su razlozi polaska na tako daleko putovanje bili kriminal, nasilje, korupcija i siromaštvo u njihovoj domovini. Njegova udruga u suradnji s Ujedinjenim narodima pokušava provesti program za one koji žele azil u Meksiku. To će promijeniti njihovo viđenje situacije – kada ljudi shvate da nije lako dobiti status izbjeglice, da moraju čekati mjesecima, morat će američki san zamijeniti meksičkim snom, istaknuo je Murphy.

Ključne riječi:
Meksiko-SAD migranti