Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: migranti

Kardinal Krajewski na potpisivanju sporazuma o reguliranju položaja migranata na jugu Italije

Kao što je obećano tijekom posjeta prošlog rujna, papinski djelitelj milostinje, u ponedjeljak 28. listopada, bio je nazočan potpisivanju sporazuma između Općine i biskupije San Severo u talijanskoj regiji Pugliji. Dokument omogućava reguliranje položaja migranata koji obrađuju zemlju u takozvanim “getima Capitanata”. Obuhvaća pitanja kao što su poštivanje njihova dostojanstva, omogućivanje smještaja, pristup javnim uslugama i mogućnost sklapanja ugovora.

Papa: Ne smijemo ostati ravnodušni na bijedu tolikih osoba

Povodom Svjetskog dana migranata i izbjeglica papa Franjo slavio je u nedjelju 29. rujna misu na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Misno slavlje su obogatile skupine migranata iz raznih zemalja svijeta u narodnim nošnjama, s pjesmama, plesovima i molitvama. Ljubiti bližnjega znači biti bližnji svim putnicima napuštenim na našim ulicama. Ljubiti bližnjega kao sebe samoga znači također ozbiljno se založiti za izgrađivanje pravednijeg svijeta, gdje svi imaju pristup zemaljskim dobrima, gdje svi imaju mogućnost ostvarivati se kao osobe i kao obitelji, gdje su svima zajamčena osnovna prava i dostojanstvo, istaknuo je Papa u homiliji.

Talijanska ministrica obrane: Nikada gubiti ljudskost

Brod španjolske nevladine organizacije „Open Arms“, koji je 13 dana čekao na dozvolu za iskrcavanje više od 140 osoba, uključujući 32 maloljetnika, koje su spašene u Sredozemnom moru, stigao je 15. kolovoza pred otok Lampedusu u pratnji dva broda talijanske mornarice.

Kardinal Bassetti: Migranti ne smiju biti žrtveni jarac

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti, nadbiskup Perugie, uputio je pismo biskupima u kojemu se osvrnuo na temu „Ne radi se samo o migrantima" koju je papa Franjo izabrao za sljedeći Svjetski dan migranata i izbjeglica.

Afrički biskupi obavezali se više zauzimati za obitelj, djecu i migrante

Na završetku 18. plenarne skupštine Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara koja se, prigodom 50. obljetnice toga crkvenog tijela za koordinaciju pastorala na afričkom kontinentu, ovih dana održala u Kampali, u Ugandi, 40 delegata biskupskih konferencija potpisalo je dokument kojim su se obvezali da će se posebno zauzimati za vrednovanje obitelji utemeljene na zajednici muškarca i žene koja ostaje prvo mjesto evangelizacije, polažući posebnu pažnju na djecu i mlade, te štiteći ih od nasilja i zlostavljanja koji su rašireni u afričkom društvu.

Visoka ljudska cijena stanja u Libiji

Nakon novog brodoloma u libijskim teritorijalnim vodama koji je u četvrtak 25. srpnja prouzročio najmanje 70 poginulih i 100 nestalih, timovi „Liječnika bez granica“ pomogli su preživjelima u luci Khoms.

Priopćenje s redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

U zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci 16. i 17. srpnja održano je 76. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod vodstvom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH. Sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH te predsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. Stanislav Zore, nadbiskup metropolit ljubljanski, i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije.

Migranti u učiteljstvu papa

Lik migranta, izbjeglice, vremenom je promijenio težinu i ulogu. Danas je to globalna pojava, dok je jedno vrijeme podrazumijevala ograničena područja planeta. Crkveno učiteljstvo uvijek je bilo pozorno prema onima koji su zbog gladi ili rata prisiljeni napustiti svoju zemlju, prenosi Fratellanza umana.

1 2 3 4