Budi dio naše mreže
Izbornik

Druga emisija "Tavelić timbar vire" iz Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića

Zagreb (IKA)

Druga emisija "Tavelićev timbar vire", koja se prikazuje u povodu velike devetnice uoči svetkovine sv. Nikole Tavelića, emitirana je u petak 25. rujna, a prijenos uživo mogao se pratiti na Facebook stranici svetišta, YouTube kanalu Svetište Šibenik te na stranicama Hrvatske katoličke mreže.

Na završetku jubilejske godine sv. Nikole Tavelića, 50 godina od njegove kanonizacije, od 18. rujna do 13. studenog, svakog petka od 14 do 15 sati, emitira se emisija “Tavelićev timbar vire”. Prijenos se može pratiti na Facebook stranici Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića i stranicama HKM-a.

Na početku druge emisije “Tavelić timbar vire” emitirane 25. rujna javio se iz samog svetišta u Šibeniku fra Ivan Bradarić, rektor svetišta, a u emisiji je bilo riječi o zajedništvu domovinske i raseljene Hrvatske te o proslavi 50. obljetnice kanonizacije održanoj u lipnju.

Svoj pozdrav i prigodni govor prvo je uputio šibenski biskup Tomislav Rogić.  “U prigodi spomena da smo ove godine u Šibenskoj biskupiji imali godinu sv. Nikole Tavelića prvog proglašenog sveca iz našeg hrvatskog naroda. Za tu smo se godinu i obljetnicu kanonizacije pripremali tri godine različitim događanjima, a veoma lijepo na svečev blagdan 2019. smo započeli pohodima njegove slike po našoj biskupiji i po cijeloj Hrvatskoj te se uvjerili kako je još uvijek živo štovanje i molitva u zagovor sv. Nikoli Taveliću. To nam je naime bio i cilj, osvježiti tu molitvu prvom hrvatskom svecu mučeniku koji je iz vjere za Krista dao svoj život kao mučenik. Htio je pod svaku cijenu ostvariti vječni život u Bogu i zato je bio spreman dati svoj život. Želimo i danas krijepiti svoju vjeru u iskušenjima naših dana na njegovoj snazi vjere i moliti ga da nas on svojim zagovorom u tome podupire. U njegovu mučeništvu i uzoru svetosti čitamo poziv: Budite sveti jer ja sam svet. Tako kaže Gospodin i na više mjesta u Svetom pismu nas poziva da ostvarimo taj hod sa Kristom, da ostvarimo želju biti uvijek s Bogom, djelovati uz njegovu pomoć u njegovoj blizini i vršiti djela Božja nadahnuti njegovim duhom. Sv. Nikola Tavelić u tome nam i danas može biti i primjer i poticaj jer je u svoje vrijeme našao odgovor na iskušenje, a mi danas također u iskušenjima naših dana vjerujemo da je sve u Božjoj ruci”, naveo je biskup Rogić napomenuvši nije li danas možda trenutak da se upitamo je li Gospodin ovo vrijeme dao da pronađemo odgovore iz vjere? “Postati ono što je sv. Nikola Tavelić (…) Pripremamo se na svečev blagdan zaključiti godinu sv. Nikole Tavelića, ali ona ostaje trajan poticaj da nam uvijek pred očima svijetli njegovo svjedočanstvo vjere i da nas krijepi na našem hodu za Kristom”, rekao je te potaknuo sve da u krepostima sv. Nikole Tavelića pronađu nadahnuće.

Iz Sarajeva javio se fra Damir Pavić. “Ova zgrada ima jaku lijepu, ali i tragičnu sudbinu. Naime, 1940. godine Franjevačka provincija Bosna Srebrena odlučila je na ovome mjestu podići Svetište bl. Nikole Tavelića i franjevačku bogosloviju”, rekao je fra Damir javljajući se ispred zgrade u kojoj su danas smještene sve važne institucije Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene. “1942. profesori i bogoslovi došli su ovdje na Kovačiće. Tada je naša provincija imala 45 studenata, međutim koncem rata uslijedila je tragična sudbina za ovu zgradu. Komunističke vlasti 1947. godine sramotnom presudom oduzele su cijelu zgradu. Franjevci su je morali napustiti, a već 1948. u zgradu je useljen Poljoprivredni i šumarski fakultet. U proteklom ratu ova zgrada je potpuno uništena, ali fratri su se, svojim zalaganjem i uz pomoć brojnih dobročinitelja iz cijeloga svijeta, vratili u ovu zgradu i obnovili je. Iako još nije donesen zakon da se ta sramotna presuda iz 1947. dokine kako bismo postali stvarni vlasnici, ipak smo ušli u posjed zgrade koja je temeljito obnovljena. Obnovljen je i dio prvotnoga sjaja ovoga svetišta”, naveo je fra Damir i posvjedočio kako je veliki dan za crkvu bio 14. studeni 2013. kada je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posvetio ovo svetište.

Iz mjesta mučeništva sveca – Jeruzalema javio se fra Sandro Tomašević koji djeluje u Svetoj Zemlji.  Fra Sandro javio se iz kapelice samostana Svetog Spasitelja gdje istaknuto mjesto ima sv. Nikola Tavelić koji, kako je pojasnio fra Sandro, spada među prve mučenike kustodije franjevaca Svete Zemlje.

“On je štovan od samih početaka od kada je bilo njegovo mučeništovo u 14. stoljeću. Prije toga je živio u samostanu Posljednje večere, a nakon što su Turci taj samostan oduzeli, došli smo u ovaj samostan gdje se franjevci nalaze od 1955. godine”, naveo je fra Sandro pojasnivši da uz mjesto gdje je boravio sv. Nikola Tavelić i samostan iz kojega se javlja, u Svetoj Zemlji postoji još franjevačkih zajednica. Govoreći o tragovima sv. Nikole Tavelića u Jeruzalemu fra Sandro je istaknuo da se tragom mnoštva zajednica koji su došli u Svetu Zemlju nakon sveca zna da je širio kršćansku vjeru koliko je to mogao, a tako i podnio mučeništvo. “Sada se radi i na inicijativi da se, uz kip sv. Jeronima, postavi kip sv. Nikole Tavelića na mjestu gdje je on živio”, naveo je fra Sandro. Još jedno vrlo značajno mjesto u Jeruzalemu jest mjesto nuncijature i kapelice koje je posvetio bl. Alojzije Stepinac 25. srpnja 1937. Iz Jeruzalema se uz fra Sandra javio i jedan njegov prijatelj koji pomaže u župi, a koji živi u Betfagiji, odnosno u mjestu s kojeg je na magarcu, za Cvjetnicu, Isus krenuo.

Zatim je održana molitva pobožnosti koja se moli kroz devetnicu, a prije molitve fra Ivan Bradarić pozvao je sve koji žele da postanu prijatelji i da pišu svetištu na njihovu e-adresu info@svetište-sibenik.hr. Svi koji žele postati prijateljima svetišta zauzvrat dobivat će glasnik Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića “Svetac”, a za početak će dobiti molitvenik.

Iz Zagreba se na kraju javio glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić. “Živimo u vremenima koja ne cijene dobre vijesti, kada smo svi užurbani i jurimo, tražimo stalno neki posao. Mi na Hrvatskoj katoličkoj mreži uz taj posao imamo i poslanje. Naše je poslanje na tragu homilije koju je nuncij Lingua izrekao u lipnju kada je bilo obilježavanje pedesete obljetnice kanonizacije našeg prvog sveca. Mons. Lingua je tada rekao da se moramo suprotstaviti eri loših vijesti. Upravo katolički mediji su na tom tragu”, naveo je Kovačić te potvrdio da, ako je naš cilj vječnost u Bogu, onda moramo u životu sv. Nikole Tavelića iščitati i taj poziv na svetost. “Poziv da na zlo odgovorimo dobrim. Zato sve koji nas prate pozivam da to dobro i u informacijama i u poticaju potraže upravo u katoličkim medijima Hrvatske katoličke mreže”, rekao je Kovačić, a fra Ivan Bradarić je potvrdio kako, oni koji su pozvani širiti Radosnu vijest, žele to činiti svim sredstvima, pa tako i medijima.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=181996166763701&id=111143820515603&__tn__=-R