Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan „Fabijanske osmine“ u Župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu

Varaždin (IKA)

Varaždinska Župa sv. Fabijana i Sebastijana organizira „Fabijansku osminu“ u župnoj crkvi Dobrog Pastira od 20. do 27. siječnja 2024., koja se održava pod geslom „Ljubav se pred jaslicama može pokazati, ali samo se pred križem može dokazati“.

Zajednička tema osmine je „Sedam posljednjih Isusovih riječi“.

Drugoga dana osmine misno slavlje predvodio je vlč. Nikola Tomašević, pastoralni suradnik u Maruševcu. Okosnica homilije bila rečenica iz Lukina evanđelja: „Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!“ (Lk 23, 43). Koncelebrirali su sadašnji župnik vlč. Ivica Cujzek i bivši župnik vlč. Mijo Horvat.

Vlč. Tomašević naglasio je da riječi „raj“ i „križ“ idu jedna s drugom, tj. da ne mogu jedna bez druge. Polazišna točka propovijedi bila je molba raskajanog razbojnika Isusu da ga se sjeti u raju, a Isus mu je obećao: „Danas ćeš biti sa mnom u raju!“

„Raj za nas kršćane nije neko stanje ovdje na zemlji, nego je raj vječni život, blaženo zajedništvo s Bogom. Raj ne stvaramo ovdje na zemlji nego ga spuštamo s neba. To spuštanje događa se kroz molitvu, služenje, žrtvovanje, kroz hod za Isusovim križem“, poručio je vlč. Tomašević.

Osmina je počela u subotu 20. siječnja, slavljem blagdana župnih zaštitnika sv. Fabijana i Sebastijana.
Večernje misno slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Predvoditelji „Fabijanske osmine“ ove godine redom su: vlč. Franjo Jačmenica, vlč. Nikola Tomašević, vlč. Marko Domiter, fra Dejan Lecić, vlč. Josip Horvat, vlč. dr. sc. Mislav Kutleša i vlč. Josip Đurin. Misa se slavi radnim danom u 18, a nedjeljom u 10 sati.