Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan trodnevnice u Župi bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

U sklopu trodnevne priprave za svetkovinu bl. Alojzija Stepinca u četvrtak, 8. veljače 2024. predvodio je misno slavlje u istoimenoj župi u Slavonskom Brodu i predstavio knjigu „Stepinac – razgovori s prijateljem“ profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu vlč. dr. sc. Ivica Raguž.

On je u prigodnoj homiliji na primjeru Blaženika okupljenim vjernicima približio otajstvo vjere.

Poslije mise predstavio je svoju knjigu „Stepinac – razgovori s prijateljem“. Knjiga je rezultat autorovog istraživanja o životu bl. Alojzija Stepinca, koje je počelo njegovim hodočašćem u Mariju Bistricu, 3. listopada 1998. – na dan kada je Alojzije Stepinac bio proglašen blaženim, a to je ujedno i godina u kojoj je autor na Petrovo zaređen za svećenika.

Naglasivši kako je najvažnije upoznati Blaženikovu dušu, dr. Raguž izdvojio je nekoliko Blaženikovih misli iz knjige koje u tome mogu pomoći – Sve su Blaženikove propovjedi počinjale primjerima svetaca, stoga su i kršćani pozvani imitirati ih i nasljedovati. Abraham je bl. Alojziju bio uzor zbog njegove vjere. Blaženik stavlja za uzor i Davida, njegovu snagu i ufanje koje dolazi od Boga. On je bio čovjek koji je ponizno priznavao svoje grijehe. Na kraju je pojasnio zašto Stepinac poziva na krepost stidljivosti kako u svojim riječima, mislima tako i u odijevanju, te čuvanju svoje duše.

„Blaženi Alojzije jest moj prijatelj i u druženju s njim upoznao sam najboljeg prijatelja Isusa Krista. Kako nam kaže sv. Augustin, da je prijateljstvo nešto zbog čega je jedino vrijedno živjeti. I oni koji su umrli su naši prijatelji, pa mi je tako prijateljujući sa blaženim Stepincem ovaj život postao vrijedan življenja, a zahvaljujući  njemu i moje je druženje s Isusom postalo vrijednije“, rekao je uz ostalo  dr. Raguž.

Vjernicima je poručio da se sprijatelje sa svojim nebeskim zaštitnikom, oponašaju ga, nasljeduju ga u konkretnom životu, a po njemu i Isusa, a onda je neminovno da će se promijeniti – postati bolji.