Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovački skauti Zdruga sv. Vlaha dali svečana obećanja

Dubrovnik (IKA)

Uz relikvije bl. Alojzija Stepinca koje su bile izložene vjernicima na štovanje dubrovački skauti Zdruga sv. Vlaha pod svečanom misom koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić 10. veljače u dubrovačkoj katedrali, više od 130 skauta dalo je svoja skautska obećanja, neki prvi put, a neki obnovili.

Skauti Odreda sv. Benedikta iz župe sv. Andrije i Katedrale, Odred sv. Mihajla iz Lapada, Odred Gospe od Obrane iz Mandaljene i Odred Salvator mundi iz Orašca i Zatona su u pratnji župnika, roditelja, prijatelja i obitelji svečano prisegnuli na vjernost Bogu, Crkvi i Domovini.

Biskup je u homiliji zahvalio svima koji su prepoznali vrijednost plodnog skautskog pokreta te se stavili na raspolaganje kroz brigu za najosjetljiviju skupinu, „našu djecu, što od svih nas traži odgovornost“ te sve okupljene, posebice skautkinje i skaute preporučio pod zagovor sv. Vlaha kako bi spremno živjeli pozive na koje su Božjom milošću i odgovorili.

„Živimo u vremenu pluralnog društva, u vremenu sekularizacije koja, prije svega, znači odvojenost vjerskog, crkvenog, od onog svjetovnog, političkog. Mi živimo u demokratskom društvu i želimo li na pravi način vršiti Isusovo poslanje biti ribari ljudi u takvom sustavu, moramo poštivati logiku tog i takvog sustava i to onda znači da naš odgovor na poslanje koje nam daje Gospodin nije i ne može biti na način Alojzija Stepinca i njegovog vremena, nego da moramo promišljati kao kršćani, kao vjernici, kako u svom vremenu, s izazovima koji su stavljeni pred nas trebamo i moramo vršiti to poslanje, a Isus nam svojim primjerom pokazuje kako to činiti“, rekao je biskup. Pozvao je skautkinje i skaute da svoje obećanje žive nasljedujući Isusa i na ulicama, i u školi, i doma, kao i sve vjernike da ne budu vjernici samo imenom, nego i u svojim životnim izborima, na poslu i u obitelji. Spomenuo je i Svjetski dan braka koji se taj dan slavio, kao i Tjedan života i braka koji će se održavati u Dubrovačkoj biskupiji. Potaknuo je sve da se trude nasljedovati Isusov sustav vrijednosti i usvajaju njegovu logiku kako bi njihovo poslanje bilo plodonosno.

Nakon pričesne pjesme, dok su se skauti u svojim uniformama redali ispred oltara, duhovnik skauta don Marin Lučić pozdravio je župnike skautskih odreda, zahvalio na njihovom angažmanu, kao i biskupu Uziniću i generalnom vikaru don Hrvoju Katušiću te naglasio kako su skauti dan prije svečane prisege imali duhovnu obnovu te da su spremni odazvati se i živjeti svoj poziv.

Svi skauti su tada podigli desnu ruku, u razini ramena, s tri prsta gore, što označava vjeru u Trojedinog Boga i s palcem prebačenim preko malog prsta, što označava kako veliki čuvaju male. Obred obećanja predvodila je predsjednica Zdruga starješina Vanda Kljunak, a maloljetni skauti su složno ponavljali: „Obećajem da ću poštovati Božje zakone i ljubiti svoju Katoličku Crkvu. Obećajem da ću ispunjavati zakone skauta i svaki dan učiniti nešto dobro. Obećajem da ću voljeti, čuvati i upoznavati svoju domovinu Hrvatsku“. Nakon toga su punoljetni skauti na isti način ponovili prisegu, a umjesto obećajem, govorili prisežem.

Biskup Uzinić je prigodnim riječima uputio na svoju iskrenu radost, čestitao im te ih sve stavio pod zagovor Majke Marije i njihovog nebeskog zaštitnika sv. Vlaha, izražavajući nadu da će dostojno vršiti svoje poslanje. Želeći posvjedočiti kako svim srcem hoće slaviti Isusa, skauti su zapjevali i prigodnu, svima dobro poznatu, pjesmu „Mi želimo uzdić’ Isusa“ u čemu su im se pridružili i svi vjernici.