Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovački srednjoškolci Večer poezije posvetili djedovima i bakama

Dubrovnik (IKA)

Dubrovački srednjoškolci okupili su se u četvrtak 7. veljače na Večeri poezije u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. U toj večeri posvećenoj poeziji na temu „Djedovi i bake“ u organizaciji Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju sudjelovalo je 14 recitatora iz svih devet dubrovačkih srednjih škola. Uvjerljivo najbolja ove godine bila je Romana Dominiković iz Gimnazije Dubrovnik koja je osvojila oba prva mjesta, tj. prvo mjesto stručnog žirija i prvo mjesto učeničkog žirija, a recitirala je pjesmu Vesne Parun „Djedove obrve“.

Drugo mjesto stručnog žirija osvojio je Luka Violić iz Biskupijske klasične gimnazije pjesmom Silvija Strahimira Kranjčevića „Velebitska baka“, a treće mjesto Mihael Kipre iz Obrtničke i tehničke škole pjesmom Miroslava Slavka Mađera „U ljetne večeri postaju mreže moga djeda srebrene“. Učenički žiri drugo mjesto dodijelio je Anji Krilić iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića koja je nastupila s pjesmom Ratka Zvrka „Moja baka“, a treće mjesto Karmen Knežić iz Biskupijske klasične gimnazije koja je nastupila s pjesmom Natali Šarić „Moj djed Petar“.

U stručnom žiriju bile su prof. Milka Macan i prof. Ivana Obradović, obje profesorice hrvatskog jezika i književnosti, te prof. Jelica Gjenero, vjeroučiteljica i autorica više romana, priča za djecu i slikovnica. Žiri publike, odnosno učenički žiri, činilo je po pet učenika svake od dubrovačkih srednjih škola, čime su postali brojan žiri od čak 45 članova. Voditelj večeri bio je Antonio Raič.

Nagrađenima je poklone uručio generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić koji je pohvalio trud svih natjecatelja, te zahvalio ne samo njima, nego i stručnom i učeničkom žiriju, kao i dječjem zboru iz župe Svete Obitelji u Novoj Mokošici pod vodstvom vjeroučiteljice Simone Gavrić koji je pjesmom animirao Večer poezije. Podsjetio je okupljene srednjoškolce da je papa Franjo prošle godine cijeli niz kateheza posvetio djedovima i bakama, u što se tematikom uklopila i poezija koja se recitirala te večeri. Generalni vikar Katušić potaknuo je srednjoškolce da kad dođu svojim domovima nazovu djedove i bake, a ako su već kod Gospodina, onda da ih se sjete u svojim molitvama.

Osim nagrađenih, nastupili su i iz Dubrovačke privatne gimnazije Paula Banac s pjesmom Marije Novaković „Naš djedo“ i Jakov Vukšić s pjesmom Arsena Dedića „Doda moj“, iz Ekonomske i trgovačke škole Nevio Roko pjesmom Antuna Gustava Matoša „Prababa“, iz Gimnazije Dubrovnik Maja Đeldum s pjesmom Draga Ivaniševića „Moj did“, iz Medicinske škole Ana Čotić s pjesmom Božice Jelušić „Bakino pismo unuku“ i Lucija Rašić s pjesmom Zvonimira Baloga „Tko ima pravo biti djed“, iz Pomorsko-tehničke škole Anton Puljić s pjesmom Dimitrija Demetara „Pjesma Hrvata“ i Damiano Sambrailo s pjesmom Grigora Viteza „Unuk i djed“ i iz Turističke i ugostiteljske škole Nika Miloslavić s pjesmom Dragutina Tadijanovića „Moja baka blagosilja žito“.