Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Koncert povodom predstavljanja restauriranoga harmonija

Dubrovnik (IKA)

Koncert povodom predstavljanja restauriranoga harmonija (fisharmonike) održan je u ponedjeljak 14. listopada u Biskupskoj palači u Dubrovniku.

Koncert je održan u organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum i Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik povodom 160. obljetnice pomorske nesreće austrijskoga bojnoga broda Triton te kupnje Lokruma od strane nadvojvode Maksimilijana.

Na početku programa dubrovački biskup Mate Uzinić pozdravio je sve okupljene, a o samoj restauraciji i instrumentu govorili su restaurator Tomislav Heferer i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. Koncert na restauriranom instrumentu održao je Pavao Mašić, izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji i orguljaš crkve Sv. Marka u Zagrebu te stručnjak za muziciranje na povijesnim instrumentima. Na programu su bila djela autora: L. Vierne, A. Guilmant, L.-J. Lefébure-Wély, S. Karg-Elert, F. Dugan.

Glazbalo o kojemu je riječ zapravo je physharmonika koja se smatra pretečom harmonija (harmoniuma). Physharmonika se konstruirala sa slobodno titrajućim jezičcima koji su zvuk proizvodili pomoću potisnoga zraka. Jedan od najznamenitijih graditelja physharmonike bio je bečki graditelj orgulja, harmoniuma i klavira Jacob Deutschmann (1795.-1853.) koji je izradio i ovaj lokrumski primjerak. Ovaj, u Hrvatskoj iznimno rijetki, instrument na otok Lokrum stigao je u doba nadvojvode Maksimilijana Habsburškoga (1832.-1867.) i njegove supruge Šarlote koji su 1859. godine kupili Lokrum i na njemu uredili svoju rezidenciju. Korišten je očito i u kasnijim vremenima, u doba kada je Lokrum bio u vlasništvu prestolonasljednika Rudolfa, a naposljetku je bio premješten u kapelicu sv. Navještenja gdje je ostao sve do obnove kapelice prije 15-ak godina. Obzirom na loše stanje u kojemu je zatečen te na iznimnu povijesnu vrijednost koju ovaj instrument ima, uz angažman Konzervatorskoga odjela u Dubrovniku pristupilo se restauraciji koju je financiralo Društvo prijatelja dubrovačke starine. Zahtjevnu restauraciju physharmonike s Lokruma tijekom 2018. godine izvela je najstarija hrvatska radionica za izradu orgulja i harmonija Heferer iz Zagreba.

Želja je Dubrovačke biskupije javnosti predstaviti izvedene restauratorske radove i podsjetiti na vrijednost toga rijetkoga glazbala kao dijela dubrovačke glazbene baštine 19. stoljeća.