Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Podjela kanonskih mandata vjeroučitaljima i odgojiteljicama u vjeri

Dubrovnik (IKA)

Povodom početka nove školske godine za učenike dubrovačkih srednjih škola svečano misno slavlje u srijedu, 23. rujna u dubrovačkoj katedrali predslavio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Na kraju mise biskup je vjeroučiteljima uručio kanonske mandate za predavanje vjeronauka u osnovnim i srednjim školama, te vjerskog odgoja u vrtićima.

Na svečanom misnom slavlju je koncelebrirao ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije don Josip Lebo, kao i kancelar Dubrovačke biskupije don David Marjanović.

Svoju propovijed biskup Uzinić započeo je osvrnuvši se na ulomak Lukinog Evanđelja koji govori o poslanju u kojem Isus najprije šalje dvanaestoricu, a zatim i sedamdesetdvojicu. Te su brojke simboličke brojke kojima se zapravo želi poručiti da iako na različite načine, Isus šalje sve. Na početku ove školske godine prisutni su došli zazvati pomoć Duha Svetoga kako bi na kvalitetan način započeli, a onda i završili godinu koja je pred njima. Biskup je istaknuo kako bi želio da tu godinu shvate upravo na ovaj način, kao poslanje. „Školska godina je godina u kojoj nas svakoga Isus poziva i šalje: ravnatelje, osoblje škola, nastavnike, učitelje, profesore, vjeroučitelje da poučavaju na kvalitetan način, da organiziraju sve kako bi se nastava što bolje odvijala, dok đake i vjeroučenike šalje da bi marljivo radili, usvajali nova znanja te postojali bolji ljudi i kršćani.”

Ovo Lukino Evanđelje o poslanju govori kako Isus dvanaestorici daje moć nad svim zlodusima, da liječe bolesne i da navještaju kraljevstvo Božje. Biskup je istaknuo kako to ne znači da će kršćani dobiti moć drugačiju nego je imaju svi drugi, nego to znači da za razliku od drugih, kršćani u svoj svakodnevni život i svoje svakodnevno djelovanje trebaju stavljati drugačije naglaske, da svojim životom i djelovanjem, onim što govore, načinom na koji se ponašaju, trebaju u društvu, u školi, u vlastitoj obitelji biti graditelji Božjeg kraljevstva, a ondje gdje se izgrađuje Božje kraljevstvo, tu se liječe bolesti, tu se izgrađuju odnosi. Istaknuo je kako je potrebna sloboda da bismo mogli na pravi način Krista propovijedati, nastaviti njegovo poslanje, biti graditelji Božjeg kraljevstva. Trebamo biti slobodni od navezanosti na bilo što, osobito navezanosti na imati, napomenuo je biskup, dodavši kako to znači biti slobodan od sebe i svog egoizma, od okrenutosti samom sebi, da bismo se mogli u ljubavi staviti u službu drugog.

Kao važno uz poslanje i slobodu, biskup je istaknuo i potrebu da budemo među onima kojima smo poslani. „Mi kršćani ne smijemo pretendirati imati veća prava, mi kršćani nismo od Isusa Krista poslani u ovaj svijet i društvo da to društvo i taj svijet učinimo kršćanskim društvom i kršćanskim svijetom koji bi isključio ostale. Mi smo kršćani pozvani, poslani u svijet da budemo sol, da budemo kvasac, da svojim načinom života, svojim načinom razmišljanja, svojim riječima, taj svijet činimo već sada, sjemenom Božjeg kraljevstva.”

I za kraj ohrabrio je i potaknuo sve prisutne riječima: „Pokušajmo doista ovu školsku godinu i svoj život nastavnika i učenika shvatiti kao Kristovo poslanje, da nastavimo činiti ono što je On činio. Vjerujem da će se dogoditi to da doista to shvatimo kao svoje poslanje u Duhu Svetom koji će nas pratiti. Dogoditi će se to da ćemo navješćujući evanđelje, liječeći posvuda, biti ono na što nas Isus Krist poziva i šalje, svjedoci njegove ljubavi.”

Na kraju misnog slavlja voditelj Katehetskog ureda Šime Zupčić obratio se vjeroučiteljima i svim prisutnima, a biskup Uzinić je uručio kanonske mandate. Vjeroučitelji koji su primili kanonske mandate su: Krunoslav Batinić, Ivana Bešker, Antun Končić, Ana Marčinko, Helena Džakula, Petra Herco, Zoran Juko, Tea Kuzek, Roberta Nikšić, Hrvoje Njavro, Tatjana Penava, Ilija Saulović, Ivan Vrlić, te odgojiteljice u vjeri: Martina Franičević Feregja, Dubravka Knežević i Marijana Obradović.

Misno slavlje pjesmom je animirao sastav „Speramus“ pod vodstvom Ivana Lučića.