Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Susret molitvenih zajednica dviju župa na blagdan Marije Majke Crkve

Dubrovnik (IKA)

Na blagdan Marije, Majke Crkve u ponedjeljak, 6. lipnja molitvene zajednice župe Velike Gospe i župe sv. Andrije u Dubrovniku okupile su se na zajedničkom misnom slavlju u katedrali, a slavlje je predvodio župnik don Marin Lučić uz koncelebraciju patera Vinka Maslaća.

“Blažena Djevica Marija, koju danas slavimo, u poniznosti je pristala služiti, osluškujući u svom srcu poticaje Duha Svetoga. I upravo po toj otvorenosti poticajima Duha Svetoga ona je Majka Crkve. U Crkvi Duh Sveti daje različite karizme i potiče nas na služenje, uz prisutnost hijerarhijske Crkve koja prepoznaje te darove,” rekao je propovjednik u homiliji promišljajući o ulozi Djevice Marije u Crkvi. “Zajednica je mjesto gdje se učimo prihvaćati, opraštati, ljubiti. Često imamo mišljenje da su ljudi u zajednici sveti, ali oni su jednako slabi i ranjeni kao i oni van zajednica. Najlakše je pobjeći kad bivamo povrijeđeni, ali Gospodin želi da ostanemo i da damo sebe. Da prepoznamo svoje mjesto, svoju karizmu.

Upravo je zato ovaj duhovski ponedjeljak poticaj da na razini Crkve, na razini župe, kao zajednice prepoznamo svoje mjesto, da se još bolje povežemo i upoznamo te da budemo otvoreni suradnji. Da poput Marije u poslušnosti, poniznosti i povjerenju da Gospodin sve vodi, zakoračimo u nove ideje i projekte. Znamo da imamo sposobnosti i da su nam dani talenti, ali jednako tako znamo da se ne možemo pouzdati u sebe već da se trebamo pouzdati u njegovu milost. Svi mi koji smo u Crkvi, u zajednici, smo tu jer smo toliko slabi i u toj slabosti želimo slaviti Gospodina.”

Na kraju propovijedi župnik Lučić je potaknuo prisutne da u zajedništvu uzmu Mariju za svoju Majku, kako bi ona bila posrednica svih milosti. “Neka nas ona uči kako živjeti zajedništvo i biti jedno srce i jedna duša.”

Nakon mise ukratko su se predstavile sve zajednice koje djeluju na području župa Katedrala i sv. Andrije, među kojima je šest zajednica Neokatekumenskoga puta, zatim zajednice: Stado malo, Effatha, Misionari Milosrdnog Isusa, Schoenstatski pokret, Zajednica blažene Marije Petković, obiteljska zajednica sv. Andrije, franjevački Treći svjetovni red, a prisutne su bile i katoličke medicinske sestre.

Susret je nastavljen uz agape i slavljenje.