Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: trajni đakon Tomislav Sikavica predvodio večernju molitvu

Dubrovnik (IKA)

Večernju molitvu u devetnici Duhu Svetomu, u srijedu, 27. svibnja, u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je trajni đakon don Tomislav Sikavica.

Evanđeoski ulomak (Iv 17, 11b–19) donio je dio iz Isusove oproštajne molitve, a đakon Sikavica je u nagovoru skrenuo pozornost na važnost otvorenosti prema Bogu da bi se mogao primiti dar Duha Svetoga.

Riječi Isusove oproštajne molitve su možda neuobičajene jer nadilaze čisto povijesni način gledanja kao i prostor i vrijeme. Kao da Isus govori i nama danas, ali i mi možemo jedni drugima, onima kojima smo poslani reći slične riječi moleći za svoje bližnje, za one kojima smo upućeni, primijetio je đakon.

Glavna namjera Isusove molitve, kad je došao njegov čas, na koji je bio usmjeren cijeli svoj život, može se prepoznati u tri dijela ove molitve koja se čita na misi jučer, danas i sutra. Objasnivši kratko jučerašnje poruke, đakon je o ulomku dana kazao kako Isus osim što moli za učenike, moli i za one koji će još doći k vjeri.

„Po tome znamo da smo i mi uzeti u Isusovu molitvu kada prihvatimo u svoj život njegov navještaj. Isus je molio za nas i za nas je umro. Imao je u nas povjerenja i povjerio nam je svoju vijest“, istaknuo je te dodao kako smo na neki način „uzeti iz ovog svijeta jer smo djeca svjetla. Unatoč tome, ovo uzeti iz ovoga svijeta, nije samo sebi smisao nego podrška kako bismo ojačani od Boga mogli biti u ovom svijetu, bivstvovati u ovom svijetu. Neka nas svakodnevno na to podsjeća i redovito jačanje koje kušamo u i po euharistiji.“

Osvrnuo se i na Isusov navještaj da će otići k Ocu rekavši da nije naglasak na Isusovom odlasku, nego na dolasku Branitelja, Duha Svetoga kojeg vjernici katolici očekuju u ovoj devetnici, da dođe i u njihov život. Duh Istine je obećao Isus, na nama je da ga  spremno primimo, kazao je.

Govoreći o potrebi živog odnosa kršćanina s Kristom predvoditelj molitve, uz ostalo, rekao je kako Kristovu volju vrši onaj koji ga ljubi i koji s njim živi u nerazdvojivoj vezi.

Krunicu slavnih otajstava s čitanjem biblijskih ulomaka i prigodnih razmatranja te posebnim nakanama za svaku deseticu krunice, molili su, uz đakona, s. Katarina Mihić i bogoslov Jure Paponja.

Uz pjevanje himna Duhu Svetomu ove večeri izmoljene su i ostale molitve koje se redovito mole: Molitva Gospi od Porata i Molitva za sinodu Dubrovačke biskupije, te druga Molitva pape Franje Blaženoj Djevici Mariji kao i Molitva sv. Josipu, zaštitniku Crkve, domovine i naših obitelji, koja se moli srijedom. Pjevanje je predvodila Maja Marušić, voditeljica Mješovitoga katedralnog zbora, a vjernici su se molitvi mogli priključiti dolaskom u katedralu ili prateći online prijenos u svojim domovima.