Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovi u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina Duhova proslavljena je 28. svibnja u župi Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Stjepan Belobrajdić, bivši dugogodišnji župnik. Uz župnika Krešimira Čuturu i župnog vikara Luku Ćosića suslavlili su brodski svećenici fra Domagoj Šimunović i David Sluganović.

U prigodnoj homiliji mons. Belobrajdić vjernicima je približio stvarnost, veličini, snagu, darovitost i osjetilnost Duha Svetoga te pojasnio kako voljeti Crkvu koju čine vjernici.

„Mi kršćani, pozvani smo krenuti u školu Duha Svetoga koja nas poziva uvijek iznova vraćati se na ono izvorno – da je svatko od nas Bogu mio i da nas Bog ljubi. Duh Sveti nas uči da volimo baš ovaj svijet i baš ovu Crkvu i nikada ne pristajemo uz strah. Po Duhu Svetom spoznajemo da smo djeca Božja, jedinstveni, uvijek voljeni, govori da Bog u nas ima povjerenja. On sve u nama preobražava, ozdravlja, potiče nas da ostvarujemo život u kojem će na vrhu biti vrijednost nad svima – ljubav. Na to bi trebali biti ponosni, radosni, puni optimizma. Tako živeći uvodimo red u život, praštamo sebi i drugima, u dobroti počinjemo iznova. Ako se prepustimo Duhu Svetome, On će nam pomoći da znamo razlučiti njegov glas od glasa duha zloga. Duh Sveti je konkretan. Zajedništvo s njim je vrijeme milosti. On nas vodi da ljubimo, da prihvaćamo ostvarenje života ovdje i sada. On nas ujedinjuje, poučava da se otvorimo svemu što nam Bog u svojoj dobroti nudi…“, rekao je uz ostalo mons. Belobrajdić.

Vjernike je pozvao da mole da im Duh Sveti pomogne biti Crkva – „dom u kojem ćemo mi biti domaćini bez pregradnih zidova svoga življenja“.

Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor predvođen Alenkom Martinović.

U predvečerje blagdana duhovsko bdijenje predvodio je župnik Čuture.