Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova u Donjem Lapcu

Donji Lapac (IKA)

Na Pepelnicu 26. veljače u Donjem Lapcu je održana duhovna obnova za župljane Župe svetog Ivana Pavla II., koju je predvodio fra Robert Slišković, župni vikar u Bihaću.

Tema duhovne obnove bila je „Korizma kao milosno vrijeme susreta s Bogom, bližnjima i samim sobom“.

Nakon uvodnog pozdrava župnika vlč. Dine Rupčića program je započeo kratkim predavanjem/nagovorom fra Roberta Sliškovića o ciljevima i smislu korizme kao povlaštenog vremena susreta sa Bogom, drugima i samim sobom. Polazeći od vremenskog trajanja korizme, kao vremena od 40 dana prisutni vjernici upoznali su se s biblijskom simbolikom broja četrdeset. Središnji dio predavanja temeljio se na smislu i sadržaju korizmenog vremena sažeto izraženog u Direktoriju o pučkoj pobožnosti i liturgiji. Posebno je istaknuta potreba slušanja Božje riječi i obraćenja, kao preduvjeta za pomirenje s Bogom i ljudima u čemu nam može pomoći „oružje kršćanske pokore“, tj. molitva, post, i dobra djela. Nakon fra Robertovog izlaganja uslijedila je prilika za ispovijed te pobožnost križnog puta.

Vrhunac duhovne obnove bila je misa s homilijom i obredom pepeljenja. U propovijedi baziranoj na Evanđelju dana posebno je naglašena potreba osobnog i iskrenog odnosa sa Bogom te čistoća nakane kao osnovnih temelja iz kojih proizlazi pobožna kršćanska praksa: djela milostinje, molitva i post. Nakon euharistijskog slavlja u kojem su se vjernici pričestili pod obje prilike, uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, čime je završena jednodnevna duhovna obnova.

Ključne riječi:
Duhovna obnova u Donjem Lapcu